Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se prodlužuje o dva měsíce

2. červenec 2020 12:05

O více času požádali pražští kriminalisté na vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí premiér Andrej Babiš (ANO) obvinění z dotačního podvodu. Trestní spis mají doplnit o důkazy na pokyn šéfžalobce Pavla Zemana. Hotoví měli být původně do konce června, to ale nestihli. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch tak povolil protáhnout lhůtu až do konce srpna. Ani tento termín ovšem nemusí být konečný.

„Lhůta pro skončení vyšetřování je stanovena ke konci měsíce srpna,“ odpověděl na dotaz serveru iROZHLAS.cz mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch tak vyhověl žádosti policistů o prodloužení termínu, ten původní měl vypršet na konci června.

„Nadále probíhají úkony související s doplněním vyšetřování,“ reagoval Cimbala dále na otázku, proč se dotační aféra kolem českého premiéra protáhne.

„Celková doba vyšetřování bude odvislá od výsledku jednotlivých úkonů, respektive od nově zjištěných skutečností a na ně navazujícího postupu, který si tato nová zjištění pro řádné doplnění vyšetřování vyžádají,“ upřesnil.

Podle mluvčího pražských žalobců tak nemusí být srpnová lhůta konečná. „Časovou dotaci, kterou si doplnění vyšetřování vyžádá, není možné v současné chvíli blíže určit. Lhůtu je možné i opakovaně prodloužit, pokud to bude s ohledem na stav vyšetřování nezbytné,“ doplnil Cimbala. 

Průběh kauzy Čapí hnízdo v úterý v České televizi okomentovala také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na případ prý průběžně dohlíží. „Máme přehled o každém úkonu v této věci, týká se to jak policejního orgánu, tak státního zástupce. Především chceme dohlédnout na to, aby nedocházelo k žádným zbytečným průtahům,“ uvedla.

Žádná zákonná lhůta pro doplnění vyšetřování podle Bradáčové neexistuje. Dodala ale, že každá žádost o průtah musí být vždy podmíněna potřebou úkonu. Na možné prodloužení lhůty už zkraje prosince upozornil server Echo24.

autor: kno | zdroj: iRozhlas
Spustit audio