Vyséváme choulostivé letničky a ještě taky zeleninu

Cínie (ostálky), astry nebo afrikány vyséváme doma do kelímků až v polovině dubna. Špatně snášejí chlad. Můžeme se pustit i do pozdních výsevů zeleniny: okurek, tykví nebo rajčat. A jak si poradit s namořenými semeny? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„V některých regionech už to bude trvat jen 2 až 3 týdny, než se bude sázet ven. V chladnějších oblastech si zahrádkáři musejí počkat ještě minimálně měsíc. V těchto dnech si proto můžeme připravit sadbu okurek, různých dýní, cuket a choulostivých letniček.

Semena namočíme na půl dne nebo na den do vody pokojové teploty (nad topením nebo na sluníčku za oknem se voda udrží teplá). Takto ošetřená semínka vysejeme do perlitu či písku. Když na semínkách praskne slupka, otevřou se děložní lístky, přepíchneme je do malých kelímků. Za 14 dnů pak do větších.

Používáme jemný substrát z listovky a kompostu, nebo výsevní substrát, namíchaný maximálně s polovinou substrátu univerzálního a s 1/4 písku. V něm se krásně rozrůstá kořenová soustava.

Rostlinky držíme při teplotách ve dne okolo 20 °C, v noci tak 16 až 18 °C. Teprve když mají jeden pravý list a vyráží druhý, v noci ubereme tak na 14 °C. Rostlinám po ránu větráme a navečer je sluníme.

I když se to nezdá, z dubnových výsevů můžete mít velmi solidní úrodu rajčat. Vysejte raději jen odrůdy či hybridy rané, nebo rajčata keříková, popřípadě raná koktejlová. Ta budou mít díky délce dne rychlý vývoj a brzy po vysazení začnou rozkvétat. Pokud byste chtěli mít v zahradě papriky, lilky, sazenice si raději kupte (a příští rok vysejte včas).

Používáte-li namořená semena (mívají modrou barvu), vysejte je rovnou do substrátu, ve kterém zůstanou dalších aspoň 14 dnů, aby ochrana proti škůdcům a chorobám měla šanci působit (kdybyste přepichovali z kelímku do kelímku, ochrana by zůstala v původním substrátu a ztratila by smysl).“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.