Vyséváme rajčata a brukvovitou zeleninu

19. březen 2021

Je čas vysévat zeleninu, která půjde „ven“ po ledových mužích. O substrátu, teplotách, zalévání a dalších pravidlech výsevu rajčat, salátu a brukvovité zeleniny hovoří Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Rajčata před výsevem můžeme na noc namočit, jako to děláváme u paprik. Klíčení se tím uspíší, rostlinky se objevují klidně už po čtyřech dnech. Když mají jeden pravý lístek, přesadíme je. Do truhlíku, tři centimetry od sebe, nebo do malých kelímků, sadbovačů. Použijeme kelímek třeba od jogurtu, ale co nejmenší (150 ml), ve dnu proděravěný.

Když rostliny prokoření, přesadíme je do většího kelímku (200 ml), posléze do 300 ml, a pak do 450 ml. Postupné přesazování je sice pracné, ale rostlinám vyhovuje víc než výsadba malých rostlinek rovnou do velkých kelímků.

Vyséváme celý sortiment, keříčková, tyčková rajčata. Ta, určená do fóliovníků i ven. Pokud se u vás rajčatům daří, nechte si pár semen keříkových rajčat na kečup či protlak, použijete je na přímý výsev. Vysejte je podle oblasti v době, kdy sázíte sazenice ven. Taková rajčata, když zakoření a narůstají, mají menší nároky na zálivkovou vodu. Sázejte je raději na hrůbky, aby, pokud více prší, lépe osychala a netrpěla tolik plísní brambor na rajčeti.

Z brukvovité zeleniny vyséváme do pařeniště nebo doma do kelímků prakticky všechny druhy, které vyžadují předpěstování. Jen některé odrůdy květáku a zelí se sejí přímo. No a ředkvičky, ředkve, tuřín a vodnice. Urostlé sazenice otužujeme a sázíme ven, na případné mrazíky se připravíme, seženeme si a do pohotovosti nachystáme netkanou textilii.

Sejeme nejen hlávkové saláty, ale i takzvané listové, můžeme si udělat sadbu salátů ledových, římských. Sejeme nejen rané odrůdy, ale i ty, které na jaře nevykvétají. Musíme počítat s tím, že když vysadíme třicet raných salátů, nestačíme je sníst ani včas rozdat, část jich vykvete. A tak je lepší mít třeba po deseti kusech raných, letních a ledových nebo římských salátů. Navíc, k otrhávání někde mimo záhon, ‚barevné‘ saláty.“

Spustit audio

Související