Vysílačka v hotelu Záhoří rozzuřila Hitlera. Radiotechnika čekal tragický osud

Jedna z prvních nacistických vražd na území Československa se odehrála v roce 1935 u Svatojánských proudů. Obětí se stal německý inženýr Rudolf Formis. Jeho vrahům se podařilo uprchnout bez trestu.

„Když se v Německu ujal moci Adolf Hitler a nacisté, tak se němečtí antinacisté snažili Německo opustit. Jedním z nich byl i inženýr Rudolf Formis, který se usadil v hotelu Záhoří,“ popisuje začátek dramatického příběhu historik Jan Vízner. Nenápadný turista byl ve skutečnosti špičkovým odborníkem na rozhlasové vysílání. Podařilo se mu dokonce přerušit vysílání Hitlerova projevu.

Z hotelu Záhoří vysílal protihitlerovské zprávy a komentáře. Rádio tehdy poslouchal každý, a tak není divu, že Hitler zuřil. České úřady pátrali po vysílačce jen „naoko“. Na pokyn Reinharda Heydricha se proto do Čech vydalo vražedné komando.

Agenti dorazili do hotelu Záhoří u Svatojánských proudů převlečení za turisty, kteří si chtějí zalyžovat. Dokonce se s Formisem skamarádili. V dalších dnech si opatřili zbraně, přibrali kolegu a nacvičili rychlý průjezd Prahou. V noci 23. ledna 1935 vtrhli k Formisovi do pokoje a po krátké přestřelce ho zavraždili. Agenti pak hotel zapálili a ještě téže noci z Čech unikli.

„Hotel Záhoří bychom dnes už nenašli, protože leží pod hladinou Štěchovické přehrady,“ říká historik Vízner. Příběh inženýra Formise ale místní dobře znají, učí se o něm i děti ve škole. Na jeho hrobě na slapském hřbitově se občas objeví čerstvé květiny.

Další zajímavé události z historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio