Vysoké nájmy vyhání lidi za hranice Prahy. Tam ale často nestačí třeba kapacita školek, čističek

1. červen 2019 13:24

Až o třetinu nižší ceny nemovitostí a stále ještě snesitelná doba dojíždění za prací. Tato kombinace v poslední době opět zvedá zájem o stěhování do měst a obcí za hranicemi Prahy. Jenže mnohde stále platí, že radnice nejsou na takový zájem připraveny. Nestačí silnice, školky ani třeba čistírny vod a pro malá města to znamená velké investice.

Do Říčan je to vlakem z pražského Hlavního nádraží méně než 30 minut. Právě o bydlení a koupi nemovitostí v tomto městě mají lidé stále větší zájem. Hlavním důvodem jsou nižší ceny než v metropoli.

„Určitě nám tady přibývá lidí, stojíme nedaleko bytových domů, které se tady postavily právě v tom období posledních dvou let. Ta čísla jsou nekompromisní. Za poslední rok zhruba tisíc lidí. Teďka se pohybujeme přes 16 tisíc lidí a před časem to bylo 10tisícové městečko,“ říká Regionu starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město).

Silniční síť

Město si jako svůj nový domov vybírají hlavně mladé páry a mladé rodiny s dětmi. Jenže s rostoucím počtem obyvatel přibývají i některé problémy. Mezi ty nejčastější patří doprava. Na tak velkou zátěž totiž většina měst v okolí Prahy není připravená.

„Silniční síť prostě nestačí. Říčany jsou pověstné po republice tím, jak těžko se naším městem projíždí, jak těžko se lidé dostanou po D1 do Prahy. Není tam žádné rychlé řešení. My čekáme na dostavbu Pražského okruhu. Druhým problémem je školství. Místa ve školkách nejsou samozřejmostí,“ dodává Kořen.

A tak se v Říčanech staví nejen nová školka, ale třeba se i rozšiřuje čistírna odpadních vod. V průměru tu metr čtvereční bytu vyjde podle dat realitní kanceláře MM Reality na 70 až 85 tisíc. V Praze ale ceny překračují i sto tisíc za metr.

O jaké nemovitosti je ve městě největší zájem, vysvětluje ředitel říčanské pobočky MM Reality Jan Bareš: „V Říčanech je obecně silný převis poptávky nad nabídkou. Poptávky máme na všechny kategorie nemovitostí - od malých bytů přes chaty, levnější i dražší domy, luxusní nemovitosti, pozemky. V nabídce dnes nové byty v Říčanech nenajdete, menší byty půjdou dnes už ke 100 tisícům korun za metr, možná že i víc a větší okolo 80 tisíc korun za metr čtvereční.“

Podobně jako Říčany jsou na tom i další obce v okolí Prahy - třeba Jesenice, Chýně, Hostivice, Černošice nebo Beroun. 

Cena a dopravní dostupnost

Roli v zájmu o mimopražské nemovitosti hraje podle Jana Martiny, oblastního ředitele pro Prahu z realitní kanceláře MM Reality, i regulace hypoték ze strany České národní banky.

„Obecně můžeme říct, že se jedná o lokality v blízkosti hlavního města Prahy, ale velmi často klienti požadují až do vzdálenosti 30 kilometrů. Vzhledem k tomu, že již v metropoli v podstatě nejde sehnat nemovitost, rodinný dům pod hranicí osmi milionu korun a v návaznosti na regule České národní banky a další opatření, je logické že klienti vyhledávají nemovitosti i ve vzdálenějších lokalitách,“ popisuje.

O tom, zda si lidé pořídí nemovitost za Prahou, rozhoduje nejen cena ale i dopravní dostupnost.

„Zájem o nemovitosti za Prahou roste v podstatě ve všech lokalitách. Jediné co rozhoduje je alespoň základní občanská vybavenost, anebo dobrá dostupnost do hlavního města, ideálně kombinace obou těchto parametrů,“ říká Jaroslav Nedvěd z realitní kanceláře ReMax Alfa.

V současné době rostou nové bytové domy třeba v Libčicích nad Vltavou, Uhříněvsi nebo v Jílovém u Prahy.

Spustit audio