Vysoký cholesterol přímo nesouvisí s obezitou. Co tedy zvyšuje jeho hladinu?

2. květen 2018

Se zvýšenou hladinou cholesterolu stoupá také riziko kardiovaskulárních onemocnění, ať už se jedná o vysoký tlak, vznik akutního infarktu myokardu nebo cévních mozkových příhod. Cholesterol se ukládá do cév, které jsou poté křehčí. Zároveň snižuje prokrvení daných oblastí. S čím zvýšená hladina nejčastěji souvisí?

Zásadní negativní vliv má kouření. Výrazně zvyšuje hladinu cholesterolu a ovlivňuje jeho ukládání do cévní stěny. Ve své podstatě se jedná o biochemickou záležitost, kterou nikotin výrazně urychluje. Hladina cholesterolu je kouřením ve svém důsledku extrémně ovlivňována.

Co jíst a čemu se vyhnout

Dalším výrazným faktorem jsou dietní návyky. V případě problémů s cholesterolem musíte vyškrtnout tučná jídla a preferovat zeleninové pokrmy, bílé maso a především ryby. To jsou pokrmy, které samy o sobě hladinu cholesterolu snižují. Cholesterol s obezitou ale nesouvisí. Z 90 procent ho ovlivňují genetické předpoklady. Pokud máme vrozené dispozice, cholesterol se málokdy podaří zidealizovat tím, že zhubneme.

Někdy o zvýšené hladině cholesterolu ani nevíme

Pro zjištění hladiny cholesterolu je nutný krevní test. Většinou se tedy nemilou zprávu o vysokých hodnotách dozvíte až od lékaře. Medikace existuje a je hojně využívaná. V případě problémů ideálně spojte redukci váhy a změnu skladby potravin. Pokud u daného pacienta převládá genetická zátěž, je nutná i medikační léčba. Jedná se ve své podstatě o multidisciplinární záležitost, a proto nejlépe zabírá kombinovaná strategie.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio