Vysoký Ostrý dělá čest svému jménu. Z jeho vrcholu je jedna z nejhezčích vyhlídek na Labe

17. listopad 2023

Málokterý kopec svým názvem tak přesně vystihuje skutečný terén, jako Vysoký Ostrý u Ústí nad Labem. 587 metrů nadmořské výšky se nezdá nepřekonatelných, ale posledních pár desítek metrů stoupání je náročné i pro zdatné chodce. Cestou je ovšem k vidění spousta zajímavostí a závěrečný rozhled ze samotného vrcholu nabízí řadu tipů na další výlety.

Ke kopci, který byste na starých mapách Ústecka dohledali také pod roztomile zkombinovaným názvem Hohe Wostrei, se můžete vydat několika cestami. Například od ústecké čtvrti Nová Ves vás tam doveze městský autobus číslo 9.

Ovšem předseda Klubu českých turistů v Ústeckém kraji Jan Eichler doporučuje trasu od Brné. Je sice delší, ale pozvolnější. Jen ten vskutku ostrý vrchol v závěru musíte zvládnout ze všech směrů. Tato trasa nabízí i naučnou stezku.

Z Brné vede cesta do Průčelské rokle. Ta svojí romantikou poskytla inspiraci Karlu Mayovi při popisu přírody Divokého západu, který ve skutečnosti navštívil až dlouho po napsání příběhů Vinnetoua a Old Shatterhanda. Trasa dál míjí nejvyšší vodopád Českého středohoří a pokračuje do Výřích skal opět s vodopádem a také se suťovým polem.

Pohled z Vysokého Ostrého na České středohoří

V tuto chvíli se dostanete k masivu Malého Ostrého, odkud je výhled na Vaňovský vrch, Panenskou skálu, Deblík a Lovoš. A pak už pokračujete až na vrchol. Pokud byste šli podle kompasu, bude tu jeho střelka trochu podivně tančit, protože zdejší hornina je silně magnetická.

Z vrcholu Vysokého Ostrého se vám naskytne pohled na drtivou většinu Českého středohoří. Od Varhoště přes Říp, Hazmburk, Milešovku, Bořeň a další vrcholy až ke Krušným horám, které obzor uzavírají. Jedinečný je odtud také pohled na zákruty řeky Labe.

Spustit audio