Vyšplhat ke stropu sokolovny za 6 vteřin? Pro sportovce z Příbrami to není problém

19. březen 2023

Šplh na laně býval až do roku 1932 olympijskou disciplínou. V Příbrami jsou tyto závody stále populární a sjíždějí se na ně borci z celé republiky. Ti nejlepší se po laně ke stropu dostanou za pár vteřin. Nohy k tomu vůbec nepotřebují.

Memoriál Bedřicha Šupčíka je vzpomínkou na první zlatou olympijskou medaili pro Československo. Na VIII. olympijských hrách v roce 1924 v Paříži zvítězil ve šplhu gymnasta Bedřich Šupčík. Sokolský borec tehdy 8 metrů dlouhé lano zdolal za 7,2 sekundy a jeho výkon byl považován za neoficiální rekord.

Sportovci ze Sokola Příbram se rozhodli v roce 1993 na jeho výkon navázat a pravidelně zde pořádají závody, na které přijíždějí závodníci ze všech koutů republiky.

Šplh je stále stejný, jen technika měření se změnila. Původně stačily stopky v ruce, dnes už mají organizátoři k dispozici elektronickou časomíru a výsledky jsou okamžitě vidět na tabuli. Diváci tak mohou průběžně sledovat, jak dramaticky se za poslední roky zlepšují výkony sportovců.

Nejlepším borcům ke zdolání lana stačí necelých 6 sekund. Startují přitom ze sedu a závod je tak extrémně náročný hlavně na sílu horní poloviny těla. Ti, kdo Šupčíkův magický čas 7,2 sekundy překonají, se automaticky stávají členy Klubu Bedřicha Šupčíka. Letos do klubu přibyli dva noví členové, celkem je v něm už 40 sportovců z celé republiky.

Kdyby se letos Bedřich Šupčík přihlásil do závodu, skončil by až na 10. místě. Kdo letos závody ve šplhu vyhrál? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.