Výstava fotografií s názvem Kde je Eden přibližuje kouzlo dávno zaniklého zábavního parku ve Vršovicích

28. únor 2022

Výstavu s názvem Kde je Eden připravila fotografka Alena Kotzmannová speciálně pro Galerii Vzlet. Inspirovala se historickými fotografiemi zapomenutého vršovického zábavního parku, stávajícího na místě dnešního stadionu Slavie.

Lunapark Eden otevřel Pražanům své brány v roce 1922 a ve své době se vyrovnal podobným zařízením v Evropě. „Byl opravdu světového formátu, byla tam pět kilometrů dlouhá horská dráha, různé atrakce, lodičky na laguně, dokonce tam byla i vesnička původních obyvatel z Habeše,“ popisuje fotografka Alena Kotzmannová, která pro výstavu použila svá díla kombinovaná s dobovými snímky z archivu Prahy 10.

Lunapark Eden se svou pětikilometrovou horskou dráhou

Jak zjistila, většina obyvatel Vršovic o existenci kdysi slavného lunaparku neví. Přesto pamětníci zůstávají. „Objevují se mi lidé, kteří mi přinášejí nové fotografie z různých pozůstalostí. Třeba jsem poznala na vernisáži pravnuka správce lunaparku.“

Důvod zániku vršovického ráje po druhé světové válce je docela překvapivý. „Park zanikl nejen kvůli hospodářské krizi, ale díky obrovské kriminalitě. Návštěvníci se tam obávali přijít a v roce 1935 byla rozebrána horská dráha a po válce už se to nenastartovalo. V roce 1946 nařídil hlavní hygienik rozebrání,“ dodává kurátorka Denisa Václavová.

Poslechněte si celou reportáž o výstavě Kde je Eden, která je zdarma přístupná v Galerii Vzlet.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio