Výstava Tóny pro rodinu ukazuje léčivý vliv hudby

21. květen 2023

Květen je měsícem mateřství i rodiny. Výstava „Tóny pro rodinu“ se věnuje vlivu hudby a muzikoterapie v prenatálním i postnatálním období, a ukazuje hudbu nejen jako lék i prevenci, ale také jako základ pro rozvoj vztahu mezi matkou a dítětem.

Stále častěji se navíc rodí děti předčasně. Ty pak potřebují mimořádnou všestrannou péči, kde má své významné místo i hudba a matčin hlas nebo zpěv.

V pondělí 22.5. je v rámci výstavy od 14:30 přednáška „Když přichází na svět miminko do dlaně“ u příležitosti Světového dne preeklampsie. I rodinné vztahy je nutné někdy léčit. Muzikoterapií je navíc možné rozvíjet i vznikající vztah mezi matkou a dítětem a své významné místo zde má i živě prováděná klasická hudba.

V úterý a ve středu jsou proto odpolední bloky věnované muzikoterapii a koncertům pro nastávající rodiče. Dopoledne je od 10 hodin navíc na programu kulatý stůl na téma otcovství.

Výstavu, kterou je možné až do pátku 26. května navštívit v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky (Malostranské nám. 7/19), spolupořádají Muzikoterapeutická asociace České republiky, Moravská filharmonie Olomouc a nezisková společnost Nedoklubko, pod záštitou poslankyně Niny Novákové a senátora a primáře Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, MUDr. Lumíra Kantora, Ph.D.

Spustit audio