Výstava ve Vlašimi připomíná historii legionářů

4. listopad 2014

Uniformy, medaile, bodné i sečné zbraně nebo osobní věci. Prostě vše, co patřilo k českým legionářům v Rusku je v těchto dnech k vidění na výstavě ve Vlašimi na Benešovsku. Jedná se o připomínku 100 let od založení Československých legií v Rusku.

Největší soukromá sbírka předmětů, které připomínají české legionáře v Rusku je v těchto dnech vystavená ve Vlašimi. Přilákala tam už zástupce ruské ambasády, kozáky a také obyčejné lidi, jejichž předkové v legiích byli.

„Snažili jsme se vystavit takové ty nejžádanější věci – sečné a palné zbraně, revolvery, které dodávali legiím i z Ameriky. A na konci je vitrína, kde jsou kozácké šavle,“ provází zájemce expozicí Pavel Slabý, který výstavu přichystal.

Je tam vystavená i korespondence a deníky legionářů. „Je 7. března, dnes jsme oslavovali sedmdesátileté výročí našeho prvního prezidenta, tatíčka Tomáše Garrigue Masaryka. Je 8. března, v poledne jsme vyjeli konečně ze zastávky Petrovský závod, jedeme ale pomalu ale jistě neb máme obavu by jsme nevylítli z kolejí,“ je možné se na výstavě dočíst v autentických záznamech.

Na výstavě jsou také uniformy, některé z nich existují v České republice pouze po jednom kusu. Je tam k vidění i vzácná uniforma, které bylo vyrobeno pouze 600 kusů. „Patřila mužům, kteří hlídali carský poklad a těch bylo 600,“ potvrzuje majitel sbírky legionářské historie Linhart Vejvoda.

Výstava o československých legionářích bude ve Vlašimi otevřená do konce listopadu.

autoři: Von , haj
Spustit audio