Vystudovaná zdravotní sestra Lenka Šimerdová řídí autobusy. Chtěla by také pilotovat letadla

28. duben 2022

Lenka Šimerdová miluje zvířata, a proto chtěla být veterinářkou. Nakonec ale vozí cestující po Praze. Řídí totiž 19ti metrové kloubové autobusy v MHD. Nejčastěji na Praze 4 a 10. Jejím snem je ale řídit i něco mnohem většího.

Lenka Šimerdová nejprve studovala veterinu v Třebíči. Na internátu si ale nerozuměla s paní vychovatelkou, a tak odešla. Potom vystudovala v Ruské ulici v Praze Střední zdravotnickou školu. Jako zdravotní sestra ale nikdy nepracovala, protože den před maturitou otěhotněla.

„Když mi končila mateřská, seděli jsme s rodiči u televize a mamka se mě ptala, co chci po ní dělat. Já jsem to nevěděla. V televizi ale zrovna běžela reportáž o řidičích autobusů, a tak jsem jenom tak plácla do vzduchu, že budu řídit autobus. Mamku to tak rozčílilo, že jsem se do toho opravdu pustila a nelituju toho. Řídit autobus je skvělá věc, i po pěti letech mě to stále hodně baví,“ říká Lenka Šimerdová.

Lenka Šimerdová

Lenka Šimerdová řídí kloubové autobusy, dlouhé skoro 19 metrů, které se nejčastěji pohybují na Praze 4 a 10. Svézt se s ní můžete na linkách např. 150, 139, 188, 167, 118, 125 a 197. Chtěla by si někdy vyzkoušet řídit zájezdový autobus, třeba do Chorvatska. Ty jsou totiž podle ní mnohem vyšší a celkově větší.

„Mým velkým snem je taky udělat si piloťák. I přesto, že nemám ráda létání, chtěla bych řídit letadlo,“ popisuje zasněně Lenka Šimerdová.

Spustit audio