Vysvědčení dostali také učni ve vězení v Jiřicích

31. leden 2012

Po pěti měsících učení dostali žáci a studenti pololetní vysvědčení. To se vůbec poprvé rozdávalo také za zdmi přísně střeženého vězení v Jiřicích na Nymbursku.

Od loňského září tam mají vězni šanci získat vzdělání v oborech malířské a natěračské práce a malíř-lakýrník. Tříleté učební obory navštěvuje celkem 55 žáků. V úterý dopoledne se seznámili s výsledky svého půlročního snažení.

Z pětapadesáti učňů se ve dvou třídách našli hned dva, kteří měli na vysvědčení samé jedničky. Sedm žáků pak prospělo s vyznamenáním. Samé čtyřky na vysvědčení měli dva učni a žádný nepropadl.

Ředitelem vězeňské školy je Jan Beer. Ten se považuje za dobrý příklad pro své učně. V minulosti byl odsouzen za majetkový delikt a ve vězení strávil po roce 1989 šest let. Dnes studuje práva a sociální práce v doktorandském studiu.

Vězeňská škola už teď myslí na budoucnost svých učňů. Učitelé si uvědomují, že vzdělání je sice důležité, stejně tak ale tuší, že odsouzení muži si budou po propuštění z vězení hledat práci velmi obtížně.

Proto pro své absolventy připravují motivační program. Ten je zaměřený na podporu propuštěných, kteří nemají rodinné zázemí a jsou bez domova.

Učiliště plánuje vytvořit firmu, která je zaměstná a ubytuje. Plány jdou ještě dál. Kdo první si z absolventů vězeňského učiliště dodělá maturitu, získá magisterský titul a nebude mít problémy se zákonem, má od učiliště slíbený osobní automobil.

autor: Michal Trnka
Spustit audio