Výtahem nebo s pomocí traktoru. Na Slapech a na Orlíku se už lodě mohou dostat přes hráz. Začala vodácká sezona

2. květen 2020

Vodáci se od začátku května znovu dostanou přes vodní hráze na Slapech a Orlíku. Povodí Vltavy zároveň obnovilo proplouvání lodí komorami ve Štěchovicích a v Kamýku nad Vltavou.

Jedním z prvních, kteří toho tento víkend využili, je pan Martin. Svou plachetnici nechává z jedné strany hráze na druhou převážet hned na začátku sezony každý rok. „Už jsem to párkrát zažil, takže to nic nového není, ale v rouškách je to poprvé,“ říká s úsměvem.

Během května budou zaměstnanci povodí převážet lodě na Slapech od pátku do soboty podle přesně daného rozpisu, který je zveřejněný na webových stránkách. V loňském roce jich podle Libora Pešky z Povodí Vltavy převezli přes tisíc. Nejčastěji to bývají plachetnice.

Nejvytíženějším měsícem je podle jeho slov každoročně červenec, kdy se přes hráz dostane až 20 lodí za den.

V polovině letních prázdnin vrcholí plavební sezona i na Orlíku. Na rozdíl od slapské přehrady tam ale už desítky let funguje lodní výtah. Ten má za sebou podle ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly první fázi modernizace, která začala v loňském roce.

„Prodlužejeme kolejovou dráhu lodního výtahu o 12 metrů délkových takže tím zabezepečíme, že když bude v letních měsících hladina vody snížená, budeme schopni provoz lodního výtahu zajistit,“ vysvětlil Kubala. Opravy lodního výtahu na Orlíku potrvají do roku 2022 a vyjdou na zhruba 95 milionů korun.

Převoz lodí je na Slapech až do 31.května v provozu vždy ve čtvrtek, pátek a v sobotu a to od 10 do 12 hodin a od 13 do 15 hodin. Přeprava plavidla se řídí rozpisem a je nutné si ji objednat minimálně 1 den předem.

Lodní výtah je na Orlické přehradě do 31. května v provozu vždy v pátek, sobotu a neděli a to od 10 do 12 hodin a od 13 do 15 hodin. Také tam se přeprava plavidla řídí rozpisem a je nutné ji objednat minimálně 1 den předem. Podrobnosti se zájmeci dozví na internetových stránkách www.pvl.cz

Spustit audio