Vytopte si chalupu pomocí solárních tepelných panelů

25. únor 2020

Solární tepelné panely dokáží vytopit chaty, chalupy i rodinné domy. Vyrábí se v západních Čechách a za několik let si tento český vynález našel spoustu spokojených chatařů a chalupářů.

Topné ventilační solární panely jsou přínosem pro podzimní, zimní i jarní období. Ohřívají vzduch uvnitř panelu a pomocí ventilační jednotky ho distribuují dále do nemovitosti. I když v zimě slunce moc nesvítí, vlivem neviditelného spektra solárního záření přeměňují panely venkovní vzduch na teplý.

Distribuci teplého vzduchu zajišťuje ventilátor. Ten je napájen fotovoltaickou jednotkou přímo na panelu. Díky malému přetlaku, který ve ventilátoru vzniká, dochází k rovnotlakému míšení, které pomůže odstranit i případnou vlhkost. Dobře dimenzovaný panel může zvýšit teplotu o 6 – 7 °C.

Panely umožňují přitopit v místnostech od 20 do 120 metrů čtverečních. Panel je kompletně zaizolován a mikroklapky při jeho nečinnosti zamezí úniku tepla z místnosti. Panely je vhodné umístit na jihovýchodní nebo jihozápadní stranu. Doporučené umístění je na svislé obvodové konstrukce, v omezených případech i na střešní.

Panel si můžete sami nainstalovat na vybranou stěnu domu. Je dodáván včetně veškerého příslušenství. Stačí pak jen vybourat otvor pro výdech teplého vzduchu z ventilátoru a panel připevnit podle návodu. Můžete si také objednat odbornou montáž.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio