Vyvarujte se tradičních chyb a upečte nejlepší piškot podle Mirky van Gils Slavíkové

Použít můžete recept na piškot, který znáte. Například 6 vajec, 6 lžic cukru a 7 lžic polohrubé mouky a špetku soli. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.

Základem je ale dostatečně vyšlehat vejce. Ať už šleháte žloutky s cukrem nebo sníh se solí, důležitý je čas. Vejce by se měla šlehat nejméně 15 - 20 minut, protože kvalita piškotového těsta spočívá v tom, jak moc zmenšíme vzduchové bubliny, které šleháním do vajec vháníme.

Vejce by měla být čerstvá. Zásadně do piškotu přidáváme krystalový cukr, protože jak se krystal cukru rozpouští, tak hranou rozbíjí ony vzduchové bubliny, čímž je zmenšuje a drtí na nejmenší vzduchové pouzdro, které potřebujeme.

Tohle všechno nám udělá „mechový“ piškot. A pozor, až budete přisypávat mouku, musí být prosátá.

Takže zvlášť si vyšleháme žloutky s cukrem, zvlášť sníh z bílků se špetkou soli. Pak do žloutkové směsi opatrně vmícháme sníh a nakonec po lžících zamícháme prosátou mouku.

Nic neošiďte a upečete mechový piškot!

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková