Vyvýšené záhony: nemusíte se k nim ohýbat a hryzec s plzákem rostlinám neuškodí

10. září 2021

Jak je budovat, z čeho, jak mají být vysoké, široké, pro koho a na co se hodí? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Vyvýšeným záhonem může být zváno mnohé. Neohraničená hromada kompostu, skalka, zídka, komposty založené mezi paletami, plůtky vyplétanými z vrbového proutí. Anebo vysoké záhony s ohrádkou z cihel, tvárnic či prken. Pokud je záhon založený jako kompost (výborně se hodí třeba pro pěstování tykvovitých), bude se podobně chovat. Po roce se propadne. Pak musíme záhon buď dosypat zeminou, nebo tu stávající vybrat, doplnit organickou hmotu a znovu ji zasypat vrstvou zeminy.

Vyvýšený záhon jako součást posezení v Botanické zahradě hl.m.Prahy

Vyvýšené záhony, které si do zahrady vyrobíme, bývají vysoké od 50 centimetrů až třeba po metr. Záleží na jejich účelu i na výšce vaší postavy. Každý člověk se jinak ohýbá, někdo potřebuje mít hranu záhonu pod břichem, jinému vyhovuje, když mu záhon sahá k hrudní kosti. Šířku stanovíme tak, abychom snadno dosáhli z obou stran do středu záhonu. Šířka záhonu bývá maximálně 130 centimetrů.

Vyvýšený záhon by měl mít několik vrstev, dospodu položíme husté pletivo, na něj kusy dřeva nebo větve z prořezaného živého plotu, pak slámu, odřezky trvalek, posekané trávy a listí, navrch vrstvu zeminy. Záhon by měl mít tři hlavní části: drenáž, kompost a substrát. Ten každý rok doplníme.

Takové záhony se hodí pro pěstování zeleniny, která se nerozrůstá do šířky, pro bylinky i květiny. Vyvýšené záhony jsou snadněji přístupné, mohou zdobit zahradu, navíc v nich nebudou škodit plzáci, hraboši, hryzci nebo krtci."

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.