Výzdoba podchodu na nádraží v Kutné Hoře vyvolala rozporuplné reakce

27. srpen 2012

Hodně ostrá slova se v těchto dnech rozléhají podzemním podchodem mezi nástupišti na hlavním vlakovém nádraží v Kutné Hoře. Velmi rozdílné reakce tady vyvolala nová výzdoba stěn téměř 40 metrů dlouhé chody.

Po desítkách let šedi a špíny vítají teď cestující symboly v podobě pestrobarevných graffiti. Úkol netradičně oživit temný prostor dostalo několik mladých výtvarníků přímo od zástupců kutnohorské radnice. Mnozí cestující si ale myslí, že na nádraží řádili vandalové a neobvyklou výzdobu nádražního podchodu nahlas odsuzují.

Většina teenagerů neskrývá z výtvarného počinu nadšení, o něco starší kolemjdoucí už ale takovou radost nemají a někteří nešetří ostrými slovy.

S nápadem oživit temné a šedivé prostory podzemního podchodu přišli na město zástupci Českých drah a Správy železniční dopravní cesty. Původně radnice zvažovala svěřit stěny například dětem ze ZUŠ, nakonec ale zvítězil jiný názor – oživit podzemí nádraží netradičně.

Jeden z výtvarných motivů

Ředitel kutnohorské galerie dostal úkol najít umělce, kteří se o zatraktivnění podzemní chodby postarají. Uspěl v Praze. Čtveřice mladých výtvarníků nejdřív odmastila dlaždičky, natřela je a pak už zdi podchodu začaly obohacovat pestrobarevné obrázky – takzvané graffiti a tegy. Jeden z výtvarníků Tomáš Bukáček říká, že reakce kolemjdoucích byly rozdílné. Řada cestujících považovala výtvarníky za obyčejné sprejery, někteří dokonce na mladé lidi plivali.

Podle autorů nové výzdoby nádražního podchodu ale výsledné dílo splňuje původní zadání - odrazit na stěnách historii Kutné Hory. Namísto tradičních pohledů na památky města, mají ale na zdi víc prostoru hlavně známé kutnohorské osobnosti.

Cestující si každopádně na novou výzdobu kutnohorského vlakového nádraží budou zvykat delší dobu a někteří se s neobvyklým výtvarným počinem možná ani nikdy nesmíří.

autor: Michal Trnka
Spustit audio