Výzkum ukázal, že byznysu se daří v Benešově, Brandýse nad Labem a Příbrami

8. březen 2018

Město Benešov si udržuje kvalitní podnikatelské prostředí, a obhájil tak první místo v kraji ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys. Druhý skončil Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, bronz bere Příbram. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

Benešov si podle organizátorů vede výborně především v přístupu veřejné správy. Skvělých výsledků město dosáhlo kvalitou radničních webových stránek směrem k podnikatelům, úspěšné bylo v testu elektronické komunikace, který prověřuje rychlost, úplnost a správnost odpovědí na fiktivní podnikatelský dotaz.

V podnikatelském prostředí si vítězné středočeské město vede dobře zejména velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnaností. V Benešově mají při srovnání s dalšími městy v regionu rovněž vyšší podíl podnikatelů a právnických osob.

"Mám velkou radost, že jsme titul obhájili. Je to signál, že prostředí, které Benešov pro podnikatele vytváří, je dobré. Jsme v osobním kontaktu s hlavními benešovskými zaměstnavateli," řekl starosta Benešova Petr Hostek.

Brandýs nad Labem - Stará Boleslav si v podnikatelském prostředí vedl skvěle zejména nárůstem ekonomických subjektů. Dobrých výsledků město dosahuje v oblasti pracovního trhu, kde v regionu disponuje nejvyšším přírůstkem obyvatel a druhou nejnižší nezaměstnaností. Radnice se také blýskla nejlepším výsledkem v testu elektronické komunikace.

Třetí Příbram se v podnikatelském prostředí může pyšnit vysokým podílem malých a středních firem v kraji, je také městem s vysokým počtem studentů. V přístupu veřejné správy radnice v regionu vyniká vysokou likviditou a nízkou dluhovou službou.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí letos již podesáté podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku.

autor: redakce
Spustit audio