Vzácné hmyzí obyvatele představuje nová naučná stezka v kačinském zámeckém parku

29. duben 2019

Na Kutnohorsku, v parku u zámku Kačina, kterému se říká empírový klenot, se v neděli 29. 4. 2019 slavnostně otevřela naučná stezka nazvaná Ze života hmyzu. Přibližuje vzácné hmyzí obyvatele Kačinského parku, který je přírodní památkou a je zařazen do evropské sítě významných přírodních lokalit.

Na osmi zastávkách naučné stezky uvidíte některé hmyzí zástupce v podobě dřevěných modelů, a to v nadživotní velikosti, přibližně půlmetrové.  Jsou tu: lesák rumělkový, páchník hnědý, kovařík, majka fialová, mravenci, motýl ostruháček jilmový nebo šídlo královské. U každé zastávky je umístěn nejen model hmyzu, ale také zajímavé informace.

Modely vznikly rukama řezbáře Martina Holuba z odolného akátového dřeva. Obrázky brouků a motýlů speciálně pro stezku nakreslil entomolog Tomáš Veverka. Stezku si můžete projít kdykoliv.

Bílý empírový klenot, původně zámek hraběte Jana Rudolfa Chotka, zámek Kačina, je dnes jednou z expozic Národního zemědělského muzea, muzeem českého venkova. Zámek Kačina je otevřený od května do září denně od 9 do 17 hodin, v dubnu a říjnu o sobotách, nedělích a státních svátcích.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.