Vzácné rostliny z laboratoře botanické zahrady: „Vzkaz v lahvi“ pro další generace

2. únor 2021, aktualizováno

Po zoologických či botanických zahradách se zatím procházet nemůžeme. Jsou ale místa, do kterých se nepodíváme ani v klidnějších časech. Nabízíme vám jedinečnou možnost nahlédnout do laboratoře a pěstebního zázemí Botanické zahrady hlavního města Prahy v Troji.

„Nacházíme se v laboratoři, je to veřejnosti nepřístupná místnost, ve které jsou ty nejvzácnější rostliny z celé zahrady,“ popisuje ředitel trojské botanické zahrady Bohumil Černý. „Zpravidla jsou to orchideje nebo kapradiny, na které se dlouhodobě zaměřujeme. Pěstujeme je takzvaně in vitro (ve skle – pozn.red.), v živných roztocích, na půdách, které jsou spojeny agarem. Rostlinám poskytují veškeré živiny, které v přírodě do začátku potřebují. Vlhkost je zajištěna v jednotlivých lahvičkách, na jejich přední části se nachází ‚vata‘, která zajišťuje prostup vzduchu. Celá místnost je osvětlena speciálními růstovými světly a temperovaná na jednotnou teplotu, ve dne vyšší, v noci nižší.

Semena se k nám dostávají přímo z přírody, kde je sbírají kurátoři. Rostliny jsme pak schopní vypěstovat právě zde, v této laboratoři. Vloni jsme kupříkladu odsud z laboratoře do pěstebního zázemí přestěhovali 800 kusů orchidejí Paphiopedilum. Následně jsme určitou část rozdistribuovali do dalších botanických zahrad.

Takzvané pantoflíčkové orchideje z pražské BZ distribuují i do dalších botanických zahrad

Obdivuji kolegyni, která se o rostliny stará, je to velmi náročná práce. Pinzetou rozsazuje jednotlivé rostlinky do dalších lahviček. Následně větší rostliny putují do průhledných krabiček, kde jsou pěstovány ve speciálních substrátech tak, aby rostliny prospívaly. Je to unikátní genofond, který botanická zahrada uchovává ve svých sbírkách pro budoucí generace.“

S ředitelem Černým jsme navštívili také pěstební zázemí zahrady. Mezi mnoha a mnoha zajímavými rostlinami jsme vybrali dva rody rostlin, o kterých se zmíníme. Za prvé jsou to Myrmecodia, sukulentní epifyty s nápadnými dužnatými hlízami protkanými sítí chodbiček, v nichž žijí symbiotičtí mravenci. Rostliny mají jednoduché vstřícné listy vyrůstající z tlustého zkráceného stonku a nenápadné bílé květy.

Cattleya - orchidej

„A tady máme kakaovník, je to rostlina z tropů, k růstu potřebuje vysoké teploty a vysokou vzdušnou vlhkost. U nás se mu daří a krásně kvete. Na první pohled vás zaujme, že drobné bílé kvítky se nevytvářejí na konci větví, ale na hlavním kmeni. Je to takzvaná kauliflorie, a plody kakaovníku, které mohou dosahovat až půl kilogramu, vyrůstají pak také přímo z kmene.“

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.