Vztahy s Čínou? Prohlášení čtyř jsem nikdy nepodepsal, tvrdí Milan Štěch z ČSSD

Kdo bude v horní komoře Parlamentu ČR zastupovat občany volebního obvodu Pelhřimov? A v čem může být lidem na Pelhřimovsku a Jindřichohradecku senátor prospěšný? Tomáš Pancíř se ptá Milana Štěcha z ČSSD, který senátorský mandát obhajuje už popáté. „Každé kolo je samostatná volba, začíná se opět od nuly,“ zdůrazňuje Štěch, který do druhého kola postoupil z prvního místa. 

Jeho soupeř Jaroslav Chalupský navržený Svobodnými se omluvil pro nedostatek času. „Velmi se omlouvám, ale již nelze hnout s dříve naplánovanými termíny. Tentokrát se musím omluvit. Bohužel se duelu nezúčastním. Potřeboval bych, aby měl den více než 24 hodin. Děkuji za pochopení,“ napsal.

Čtěte také

Štěch, který se debaty s Tomášem Pancířem zúčastnil, zdůrazňuje kromě svých dlouholetých zkušeností i aktivní kontakt s lidmi v obvodu. Dokládá to třeba udržením a zkvalitněním nemocnic nebo zařízením sociálních služeb. „Není to jen moje zásluha, ale obecní zastupitelé potvrdí, že jsem se na tom aktivně podílel,“ tvrdí.

„Velmi si přeji, aby voliči opět přišli k volbám, projevili mi důvěru a já mohl pokračovat dál,“ říká senátor, který o vyslovení podpory nepožádal žádného soupeře z prvního kola. „Voliči sami vědí, koho si mají vybrat. Doporučování není na místě.“

Zodpovědnost v době covidové

Priority, které si Štěch pro své další angažmá v horní komoře vytyčil, není málo. „Určitě jich mám aspoň deset. V současné době je prioritou hlavně pomoct zvládnout pandemii covidu. Potřebujeme ale také napojit jižní část regionu na dálnici D3 nebo podpořit výsadbu lesů postižených kůrovcem,“ vypočítává.

Řešení koronavirové krize je podle Štěcha v naslouchání a respektu k tomu, co říkají odborníci. Stranou by měly jít politické zájmy a občané musí být zodpovědní, apeluje senátor.

Jaroslav Chalupský (nestraník za Svobodnéú, Milan Štěch (ČSSD)

Člen vládní strany uznává, že ne všechno se vedení státu v této souvislosti podařilo.

„Premiér Andrej Babiš (ANO) bral hodně v potaz ekonomické zájmy. Nechci to zpochybňovat, ale někdy je lepší včasněji řešit ohniska než pak provádět restriktivní opatření, která mají velmi bolestivé dopady v rámci celé ekonomiky,“ dodává s tím, že přestože situace mohla být lepší, problémy by přišly stejně.

„To nebyl podpis, ale souhlas“

V otázce zahraniční politiky se Štěch ohradil proti tvrzení, že je jedním ze signatářů otevřeného dopisu na podporu Číny z roku 2016. „Nikdy jsem nic nepodepsal, pouze jsem telefonicky odsouhlasil znění, které odpovídalo česko-čínské smlouvě. Kdybych věděl, jaká z toho bude aféra, tak bych ten souhlas nedal,“ brání se.

Čtěte také

„Musíme hájit svoje zájmy, ale nekomplikovat život našim firmám. Nemáme důvod se podřizovat a ustupovat, ale není potřeba vyvolávat konflikty, které nejsou podloženy,“ srhnuje svůj postoj. 

Pokud jde o nedávnou návštěvu předsedy senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu, problém s ní Štěch neměl: „V Senátu jsem to podpořil. Čínský velvyslanec se choval jako slon v porcelánu.“

Poslechněte si rozhovor Tomáše Pancíře s Milanem Štěchem. Další senátní duely vysíláme až do čtvrtka živě – na Plusu v 10:30 a na Radiožurnálu od 17:05.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související