WHO už uznala Tchajwan za bezpečný

17. červen 2003

Světová zdravotnická organizace zrušila varování před cestami na Tchajwan. Ostrovní stát byl ze seznamu zemí ohrožených nemocí SARS vyškrtnut s okamžitou platností. Tchajwan patřil k oblastem nejvíce zasaženým chorobou SARS, které podlehlo celkem 83 obyvatel ostrova. Tchajwan byl po Číně a Hongkongu třetí nejpostiženější zemí světa. Celkem se virem SARS na Tchajwanu nakazilo na 700 osob, z toho zhruba 90 procent v nemocnicích.

I proto experti ze Světové zdravotnické organizace požadovali po Tchaipeji, aby nejprve zamezila šíření nemoci ve zdravotnických zařízeních.

Tchajwan SARSu dlouho odolával. Od konce dubna se ale začal po ostrově šířit velikou rychlostí. Vláda proto přijala mimořádná opatření včetně uzavření celých zasažených čtvrtí, měření teplot na letištích i u vchodu do všech veřejných budov. Většina z nich už byla zrušena, ale například nošení ochranných roušek v metru zatím zůstává v platnosti.

Vyškrtnutí Tchajwanu ze seznamu přichází v den, kdy byl v Malajsii zahájen první globální summit o SARS, kde se na tisíc vědců snaží najít odpověď na otázku, jak případné nové epidemii SARS zabránit. Vědci zkonstatovali, že SARS se dostává pod kontrolu. I nadále je ale nutné zachovávat obezřetnost kvůli možnosti dalšího šíření. Zástupci Světové zdravotnické organizace pochválili Čínu, hlavní ohnisko epidemie, že projevila více ochoty v boji proti nemoci. Zároveň ale zatím nezřušili doporučení, aby lidé necestovali do Pekingu, dokud infekce nebude ještě více pod kontrolou.

autoři: ark , mir
Spustit audio