Z Burianovy rozhledny nedaleko Kunštátu se otevírají úchvatné výhledy na panorama Vysočiny

1. listopad 2022

Návštěva areálu Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu na jižní Moravě potěší i milovníky rozhleden. Krytá Burianova rozhledna na kopci Milenka nabízí nádherné scenérie kopcovitého terénu Vysočiny, za dobrých podmínek je možné spatřit i vrcholky Jeseníků, Krkonoš nebo Pavlovských vrchů. Rozhledna není volně přístupná, lze ji ale navštívit během otevírací doby celého areálu.

Rozhledna byla postavena roku 1928 kunštátským občanem Františkem Burianem. Je vysoká 18 metrů a stojí v nadmořské výšce 579 metrů. Zděnou stavbou s malými světlíky vede vnitřní dřevěné schodiště, choulostivější výletníci se tak nemusejí bát závratí. Ti také mohou po vystoupání na vrchol zůstat v prosklené části rozhledového patra, která umožňuje výhledy i za chladného a větrného počasí. Prosklenou část lemuje po obvodu otevřený zastřešený ochoz.

Střed rozhledny s vyústěním schodiště je zasklený. Kochat se výhledy tak mohou výletníci i za větrného a chladného počasí

Plechovou střechu zdobí korouhev s iniciálami Františka Buriana, která při otáčení vydává skřípavé zvuky. Z rozhledny je krásný výhled na okolní kopce Vysočiny. Za pěkného počasí lze v dálce spatřit i vrcholky Jeseníků nebo Krkonoš a opačným směrem pak Pavlovské vrchy. Vyhlídková věž nesla původně jméno prezidenta Masaryka, za totality ale byla přejmenována podle kopce, na kterém stojí, tedy Milenka. Po pádu železné opony dostala současný název po svém staviteli.

Kdo byl František Burian

František Burian se narodil v Olešnici, aby se posléze učil uzenářskému řemeslu v Kunštátu. Ve svých devatenácti letech vyrazil na zkušenou do světa. Postupně procestoval Itálii, Maďarsko a téměř všechny balkánské země, aby se po návratu usadil v Kunštátu, kde si zřídil uzenářství a také spoluzaložil místní oddíl Sokola, jehož byl dlouholetým starostou. Z malého podniku vznikl velkouzenářský závod a František Burian tak mohl po padesátce uskutečňovat další své ambice a sny.

V lesoparku u Rudky tak postavil rozhlednu. Zároveň se potkal s plachým a skromným sochařem Stanislavem Rolínkem, mužem těžce zkoušeným zákeřnou a smrtelnou tuberkulózou, ale také mužem obdařeným nebývalým sochařským talentem. A poskytl mu prostor pro jeho tvorbu. V areálu tak vznikla socha prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka vytesaná do pískovcové skály a také umělá jeskyně, kde Rolínek ztvárnil opět tesáním do pískovcového masivu sochy Blanických rytířů.

Burianova rozhledna není volně přístupná. Nachází se v uzavřeném areálu Jeskyně Blanických rytířů a lze ji navštívit jen během otevírací doby, přičemž v lednu a únoru je zavřeno. Veškeré informace jsou dostupné na stránkách www.rudka.cz. Kromě rozhledny a umělé jeskyně je v areálu také smyslová zahrada. Místo je tak zajímavým cílem pro milovníky výhledů, příznivce sochařského umění i pro hravé děti všech věkových kategorií.

Spustit audio