Z čeho se skládá krev? Jednotlivé elementy musíte mít vyvážené, říká hematoložka

Často si ani neuvědomujeme, jak jedinečná a životně nezbytná je krev. Neexistují medicínské prostředky, které by ji nahradily. Unikátnost vychází z jejího specifického složení. Z čeho se tedy krev skládá a jaké problémy z nedostatku určitých prvků mohou vyplývat?

Krev se skládá z plazmy a krevních elementů, které lze rozdělit do třech hlavních složek – bílých a červených krvinek a krevních destiček. Bílé krvinky chrání lidské tělo od infekcí, ať už virových, bakteriálních nebo plísňových. Červené krvinky obsahují červené krevní barvivo hemoglobin a přináší z plic do tkání orgánů kyslík. A naopak zpět z tkání orgánů odvádí nežádoucí oxid uhličitý. Krevní destičky se následně podílí na krevním srážení. Pokud se zraníme, destičky jsou součástí procesu srážení, aby se krev zastavila.

Čtěte také

„Musíme mít množství tekutiny a elementů vyvážené, jinak je tu vždy nějaký problém, který nás přivede k lékaři. Většinou to nebývá k hematologovi, příznaky hematologických onemocnění se mohou projevovat různě – kožním krvácením do kůže, opakovanými infekty, zvětšenými orgány. Často se chodí na chirurgii, k hematologovi je cesta spíše nepřímá,“ vysvětluje hematoložka MUDr. Dana Mikulenková z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Únava z nedostatku železa

Nejčastějším krevním onemocněním na celém světě je anémie neboli chudokrevnost. Standardně se projevuje únavou, když nemáme dostatek železa. Jedná se o nemoc, kterou lze zjistit pomocí krevního obrazu. Vyšetřením se dá odhalit také spousta dalších chorob, je ale nutné upozornit, že většina se objevuje pouze vzácně.

medicína, krev, laboratoř, odběr krve, ampule

„Když máme krvinky, které se vymanily z normálního růstu, je jich moc a dělají si, co chtějí, jedná se o znaky leukémie,“ upozorňuje na další možnou hematologickou nemoc Dana Mikulenková.

Paní doktorka reagovala také na telefonát posluchačky, která má syna s chronickým nedostatkem krevních destiček. Dochází na týdenní kontroly a injekce, čímž se mu hladina destiček udržuje.

„Pokud je počet destiček ohrožen, může dojít ke krvácení. Příčinou je nejčastěji autoimunitní onemocnění, kdy organismus tvoří protilátky proti vlastním buňkám a snižuje jejich počty. V chronickém případě to ovšem neznamená, že když nemáme správné hodnoty, musíme se ihned léčit. Onemocnění má určité fáze. U chronické musí pacient chodit na kontroly, ale jeho život zůstává stejný,“ dodává hematoložka z Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.