Z Holešovic do Karlína a zpět snadno a rychle: přívozem

Metro, tramvaje, autobusy, lanovka na Petřín, ale také lodě patří mezi dopravní prostředky pražské MHD. Nejrychlejším spojením mezi Karlínem a Holešovicemi je plavba na přívozu. Dostal jméno HolKa, podle městských částí, které spojuje.

Je to přívoz se sezonním provozem, pluje od dubna do října, a spojuje východní cíp ostrova Štvanice s oběma vltavskými břehy. Nabízí spojení na jinak obtížněji dostupný ostrov Štvanice, ale i rychlou a zajímavou přepravu mezi Holešovicemi a rozvíjejícím se Karlínem.

Levobřežní přístaviště Pražská tržnice se nachází u pobřežní cesty pod Bubenským nábřežím, tramvajová zastávka Pražská tržnice je vzdálená jen 160 metrů. Přístaviště Ostrov Štvanice najdete na východním cípu „tenisového“ ostrova, odkud vedou přes celý ostrov cesty zelení nebo s nízkým provozem.

Pravobřežní přístaviště Rohanský ostrov je umístěno pod schodištěm říční navigace, které se nachází v prodloužení Thámovy ulice. Nedaleko vede cyklotrasa A2 (na západ míří do centra města a na východ do Libeně). Pobřežní partie oživuje multifunkční centrum Přístav 18600. Stanice metra Křižíkova i stejnojmenná zastávka tramvaje je od přístaviště přívozu vzdálená 400 metrů.

Při plavbě přívozem z jednoho vltavského břehu na druhý uvidíte Hlávkův most s Negrelliho viaduktem a taky Pražský hrad. Na holešovické straně Pražskou tržnici a na té karlínské nové administrativní budovy, z nichž některé byly oceněny ve světových architektonických soutěžích.

Na přívozu P7 (HolKa) můžete plout od 7. hodiny ráno do devíti do večera, podle jízdního řádu. Pokud byste hodně spěchali, možné jsou i další plavby nad rámec, požádejte kapitána, bude-li to možné, rád vám vyjde vstříc. Za takovou plavbu se neplatí žádný příplatek. Na lodi je samozřejmě umístěn strojek na označení jízdenky MHD.

Spustit audio