Z hořící ubytovny hasiči evakuovali 40 lidí. Kutná Hora shání lidem z vyhořelé ubytovny náhradní bydlení

2. leden 2021

Vedení Kutné Hory shání zhruba čtyřem desítkám lidí z vyhořelé městské ubytovny náhradní bydlení. Nyní jsou dočasně ve sportovní hale Klimeška. V úterý se může stěhovat zhruba 18 lidí.

Město chce využít byty v dalších městských ubytovnách, má i nabídky od soukromníků, s nimi ještě bude jednat o podmínkách, řekl dnes starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO).

Z provizorních prostor by se všichni lidé měli podle starosty přestěhovat nejpozději do dvou týdnů, většina ale už dříve. "Děláme, co můžeme," uvedl starosta. 

Ubytovna v kutnohorské části Sedlec hořela v pátek večer. Jedna žena zemřela, čtyři lidé včetně jednoho hasiče se zranili. Škoda je odhadnuta na deset milionů korun. Příčina požáru ještě určena není. Na místě byli v pondělí podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela vyšetřovatelé požárů i kriminalisté. Vyšetřování podle něj potrvá minimálně ještě několik dní. 

Evakuace 40 lidí

"Dostali jsme hlášení, že uvnitř hořící ubytovny jsou lidé, kteří se nemohou dostat ven," uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. Operační důstojník proto vyhlásil druhý stupeň pohotovosti a na místo poslal i výškovou techniku. S tou pak záchranáři polovinu obyvatel evakuovali. Čtyři lidé, včetně hasiče byli zraněno.

Požár ubytovny v Kutné Hoře

Při pozdějším prohledávání požářiště, v něm hasiči objevili jednoho mrtvého člověka. Jde o osmdesátiletou ženu, která se podle mluvčí policistů Michaely Richterové pravděpodobně nadýchala zplodin. 

Noc přečkali ve sportovní hale

Město lidem z ubytovny zajistilo náhradní bydlení ve sportovní hale. "Jsou tam i děti, takže jsme museli řešit i například nákup sunaru," doplnil starosta Kutné Hory Josef Viktora z ANO.

Oheň zasáhl střechu a byty v horním podlaží, proto se někteří obyvatelé nemohli dostat bez pomoci hasičů a techniky ven. Hasiči pro lidi zajistili evakuační autobus, poté byli převezeni do náhradního ubytování, které zajistila kutnohorská radnice. Jí objekt ubytovny patří.

Požár byl pod kontrolou v půl hodiny po půlnoci, na místě ještě do rána pokračovalo dohašování a rozebírání konstrukcí kvůli vyhledávání skrytých ohnisek požáru. Předběžná škoda je odhadnuta na 10 milionů korun.

autoři: Anna Macků , jum
Spustit audio