Z hranolové věže kostela v Novém Bydžově uvidíte unikátní středověký půdorys města i Sněžku

19. září 2018
Česko – země neznámá

Mít nadhled, to je to, oč tu běží. Ovšem ne vždycky se nám to daří. Pokud ale využijete dnešní tip na výlet od naší královéhradecké redaktorky Vlaďky Wildové a ředitele novobydžovského muzea Jana Kohouta, pak vám nadhled chybět nebude. Tedy minimálně nad městem Novým Bydžovem a jeho okolím. Stačí zdolat něco málo kamenných a trochu dřevěných schodů - a jste tam. Ptáte se kde? Na ochoze vyhlídkové věže, která je součástí kostela sv. Vavřince.

Vyhlídková věž v severním nároží kostela sv. Vavřince v Novém Bydžově láká k návštěvě místní i turisty. Nadhled z ochozového patra jim umožňuje rozpoznat historický půdorys města a při optimálním počasí dohlédnout až do Krkonoš.

Kostel, který byl původně zasvěcený Matce Boží, je nejstarší stavbou ve městě. Leží v centru města, padesát metrů jižně od náměstí T. G. Masaryka. Trojdílná pseudobazilika byla budována od roku 1305 do roku 1311 při vzniku města a pak až do poloviny 14. století. Stavebním materiálem je kámen s cihlovou křížovou klenbou. Gotická stavba byla sice barokně upravena, přesto si kostel zachoval základní gotickou podobu.

Věž měla původně dlátkovou střechu s kamennými chrliči, renesanční ochoz zdobily toskánské sloupky s balustrádou. Svůj současný vzhled získala až po velkém požáru v roce 1817, kdy se dolů propadly všechny tři původní zvony. Tehdy vznikl nový ochoz s akrádovými oblouky. A i dnes uvnitř visí tři zvony: Václav z roku 1507, Median z roku 1574 a nejmladší Vavřinec, který byl odlit ve zvonařské dílně Dytrychů v Brodku u Přerova v roce 1999.

Sloužila jako obranná věž

Městská kostelní věž je šestipodlažní stavba s podvěžím a pěti patry. Přízemí tvoří součást kostela, je křížově zaklenuté a slouží jako boční kaple. Do druhého patra vede vřetenové schodiště, na které navazují dřevěné stupně. Ve třetím patře je horní zvonice se zvony. Čtvrté patro je hodinové, v pátém návštěvníky zaujme světnička hlásného o rozměrech 4,25 x 3,7 metru. Prostý věžní ochoz tvoří čtyři dřevěné sloupky na každé straně. Střecha věže má neobvyklý tvar helmice. Vnější vřetenové kamenné schodiště čítá 73 schodů. Celková výška věže je něco málo přes 47 metrů, vyhlídkový ochoz v hlásném patře se nachází ve výšce 30 metrů.

Jen pár metrů od vstupu do kostelní věže uvidí pozorný návštěvník na pískovcových opěrách podivné podélné vrypy. "Jsou to vrypy po mečích a nožích, po koulích do mušket a do dalších střelných zbraní, které si sem chodili ostřit ať už vojáci nebo obyvatelé města. Jak víme, Nový Bydžov byl víceméně město dřevěné, kamenného materiálu bylo málo, proto si tady měšťané brousili nářadí," vysvětluje ředitel novobydžovského muzea Jan Kohout k rýhám v kostelním zdivu, které jsou patrné asi půl metru nad zemí.

Na ochoz vyhlídkové věže, která je součástí kostela sv. Vavřince v Novém Bydžově, se návštěvníci dostanou ve svátečních dnech nebo u příležitosti kulturních událostí ve městě, ale také po domluvě s katolickou církví. Zájem je tak velký, že se plánuje sezónní provoz.

autor: VaW
Spustit audio