Z Kralup nad Vltavou dnes vyjely nové nízkopodlažní vlaky, nahradily více než 40 let staré motoráky

8. listopad 2021 14:45, aktualizováno

Cestující jedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar budou ode dneška vozit moderní vlaky. České dráhy tu v rámci zkušebního provozu nasadí čtyři nízkopodlažní motorová vozidla typu RegioSpider. Vlaky nahradí motoráky řady 810, které na tratích jezdí nyní.

"Právě jsme vystoupili ve Slaném ze starého motorového vozu řady 810, který dneska jede jednu z posledních jízd na této trase," říká náměstek pro osobní dopravu Českých drah Jiří Ješeta a vysvětluje, v čem jsou nové vlaky lepší. "Je lepší hlavně v tom, že se do něj pohodlně nastupuje. Je nízkopodlažní, takže maminky s kočárky, kola, ale i vozíčkáři do něj nastupují více pohodlně."

Nová nízkopodlažní motorová vozidla typu RegioSpider

Nástupní prostor nových vlaků je rovnou přizpůsoben právě pro odstavení kol nebo kočárků. Vejde se sem až osm kol a po nástupu je možné zůstat u kola sedět.

"Je i ekologičtější, protože tyhle vlaky mají daleko modernější motory než ty původní. Je to tedy velký přínos z hlediska ekologie. A je také dynamičtější, takže se do budoucna dají očekávat kratší dojezdové časy," uvádí středočeský krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Nově nasazené vozy dříve působily v Německu, oproti stávající mají bezbariérový přístup, dostatek místa, jízda v nich je komfortnější a sedne si do nich až 71 cestujících, jde tedy o nízkokapacitní typ. "Do budoucna by to mohl být základ pro obnovu méně vytížených regionálních tratí," doplňuje Borecký.

Nová nízkopodlažní motorová vozidla typu RegioSpider

Nyní nasazené vozy budou na trati jezdit rok, poté je čeká další modernizace včetně instalace bezdrátového internetu, elektrické zásuvky a klimatizace. Podle Boreckého ale na tratích budou jezdit nadále moderní vozy, které postupně pořídí České dráhy, původní motoráky se sem už nevrátí.

Další obnovu čekají i vytíženější trati u Prahy, kde by měly přibýt soupravy typu RegioShark. Od roku 2023 začnou jezdit první soupravy z Prahy přes Rudnou do Berouna, a potom na cyklu Beroun - Rakovník. Do budoucna by měly jezdit i z Rakovníka do Kladna a na Prahu.

Nová nízkopodlažní motorová vozidla typu RegioSpider
autoři: Markéta Šulejová , JMys
Spustit audio