Z paluby lodě je Dalešická přehrada nejkrásnější. V sezóně vyplouvá výletní loď Horácko každý den

14. červenec 2019

Dalešická přehrada zaplavila údolí řeky Jihlavky před jedenačtyřiceti lety. Kdysi to býval ráj trampů, dnes je jednou z nejoblíbenějších rekreačních oblastí na Vysočině. Podle místních je to nejkrásnější vidět z vodní hladiny. Proto je ideální se nalodit na výletní loď jménem Horácko, která v sezóně brázdí přehradu každý den.

Břehy Dalešické přehrady jsou strmé a často skalnaté. Právě proto je možné je v celé jejich kráse pozorovat jen z vody. A je opravdu na co koukat. Za zmínku stojí určitě Wilsonova skála, kterou prvorepublikoví trampové pojmenovali po americkém prezidentovi. Kupodivu si své jméno, oproti například pražskému Hlavnímu nádraží, udržela nepřetržitě.  

Dalešická přehrada je specifická tím, že ji ovlivňuje přečerpávací elektrárna. „Když se vyrábí elektřina, tak nám vodní hladina klesne o dva a půl a víc metru,“ říká kapitán lodě Milan Jahoda. A se smíchem dodává, že přehrada má příliv a odliv větší než Jadran. Pohyb hladiny způsobuje také to, že útes se zříceninou hradu Kozlov je chvíli ostrovem, chvíli poloostrovem.

Výletní loď Horácko vyplouvá z přístaviště v Kramolíně podle daného plavebního řádu a postupně pak nabírá další cestující v přístavištích Dalešice, kemp Wilsonka, Třesov a Koněšín. Celá okružní plavba trvá dvě hodiny.

Spustit audio