Z příbramského zimního stadionu unikl čpavek. Hasiči evakuovali okolí

9. květen 2018

AKTUALIZUJEME Hasiči evakuovali kvůli úniku čpavku z chladící technologie zimní stadion a akvapark v Příbrami. Záchranáři na místě ošetřili několik lidí, nikoho ale podle dostupných informací nebylo nutné hospitalizovat.

„Velitel vyslal průzkumnou skupinu v protichemické ochraně do zamořené místnosti, kde se hasiči nadvakrát pokusili únik zastavit. Podle posledních informací byla ta operace úspěšná,“ informoval mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Na místo byl podle jeho slov povolán speciální automobil, který po 15. hodině odčerpal čpavkovou vodu z havarijní jímky. Následně probíhala kontrolní měření, která výskyt čpavku uvnitř objektu nepotvrdila. "V 16:40 byla odvolána záloha stanice Příbram, v 17:00 místo bylo předáno provozovateli a jednotky se vrátily na své základny. Ve čtvrtek dopoledne na místě proběhne ještě jedno kontrolní měření v celém objektu," dodal mluvčí.

Celá ulice Legionářů byla uzavřena, v bazénu byla přerušena plavecká výuka dětí. Čpavek se vyznačuje nepříjemným, štiplavým zápachem. Při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.

autoři: redakce , bej
Spustit audio