Z rozhledny Pípalka na Křemešníku bývá vidět až do Krkonoš

22. leden 2014
Česko – země neznámá

Stačí vyšlapat 205 schodů, dostat se do výšky více než 800 metrů nad mořem a můžete se rozhlížet doslova od Krkonoš až po Šumavu. Nevšední zážitek nabízí rozhledna Pípalka na Křemešníku u Pelhřimova. A vydat se na ní můžete i v zimním období.

Výlet na Křemešník není nijak náročný. Zdatní turisté se mohou vydat pěšky z Pelhřimova. Čeká je devítikilometrová trasa. Ostatní tam snadno dojedou autem. První parkoviště je hned u silnice, a pokud je cesta dobře sjízdná, je možné vyjet až na další parkoviště u hotelu. Odtud je to k rozhledně jen pár kroků. Mimo sezónu sice není otevřená pokladna, ale je možné zazvonit na pana Hánu, který bydlí ve vile hned vedle rozhledny, a ten zájemce vezme nahoru na věž nebo jim od rozhledny půjčí klíče.

Rozhledna stojí na Křemešníku od roku 1993. Hlavním iniciátorem její stavby byl předseda Klubu českých turistů v Pelhřimově Pavel Pípal. I proto se rozhledně říká Pípalka. Prý na počest manželky Pavla Pípala.

Pohled z rozhledny směrem na Žďársko

K vyhlídkové plošině je třeba zdolat 205 schodů. Dostanete se tak do výšky 805 metrů nad mořem. Za jasné oblohy pak můžete vidět třeba i 100 kilometrů vzdálené vrcholy Krkonoš na severu, věže Temelínské elektrárny nebo horu Kleť na západě, Jihlavu na jihu a Žďárské vrchy na východě.

Samotná stavba a její těsné okolí patří armádě, ta však turisty nijak neomezuje. Hned vedle rozhledny stojí kostel, větrný zámek, hotel s lanovým centrem a o kousek je i sjezdovka. Jak říká sám Pavel Pípal: „Je tady vše, co si jen člověk může přát!“


Zvětšit mapu

Spustit audio