Z rozhledny ve středočeském Pavlíkově si vychutnáte krásné podzimní výhledy na Křivoklátsko

3. říjen 2021

Rozhledna v Pavlíkově ve Středočeském kraji je příjemným cílem výletů po Rakovnicku. Je na turistické trase z Rakovníka, která vede krásnou přírodou. Z vyhlídkového ochozu je krásný výhled, který si vychutnáte především na podzim. Jako na dlani tu budete mít křivoklátské lesy a za hezkého počasí dohlédnete až na Milešovku.

Rozhledna byla otevřena v roce 2015 a nabízí nádherný kruhový výhled na celé střední Čechy. Stojí na takzvané Senecké hoře, je vysoká 22 metrů a je zajímavě architektonicky řešená. Dřevěný tubus je zasazen doprostřed betonového soklu. V místě napojení ve výšce osmi metrů je první vyhlídkový ochoz. I z tohoto místa je možné si užít krásné pohledy.

Na hlavní vyhlídkovou plošinu ve výšce 18,5 metrů vede pohodlné dřevěné schodiště, které dává každému bezpečný pocit, a tak výstup zvládnou i ti, kteří se běžně obávají výšek. Z horního ochozu je možné přehlédnout celou oblast středních Čech. Vstup na rozhlednu je volný, otevřená je do konce října.

Za dobrého počasí jsou vidět i nejvyšší vrcholky Českého středohoří a úchvatný je pak pohled na Milešovku. Vidět jsou i Doupovské a Krušné hory a Džbán. Opačným směrem můžete naopak obdivovat krásné lesy celé Křivoklátské vrchoviny, která se svažuje dolů k Berounce a v pozadí se pak tyčí Brdské hřebeny. Zadívat se můžete i na Cukrák, Radeč nebo Radyni. Nejbližší okolí rozhledny pak tvoří pole a hezký výhled je i na samotný Pavlíkov. K dispozici je na vrcholu přehledná mapa s popisky.

Pro lepší orientaci je k dispozici popisná mapa

Z Rakovníka se k rozhledně dostanete po příjemné turistické stezce, kterou využívají i cyklisté. Trasa je dlouhá přibližně 4,5 kilometrů a do Pavlíkova vede poměrně do kopce. Čeká vás ale krásná udržovaná cesta lesy a polem.

Pokud se do Pavlíkova vydáte na kole, projedete se krásnou přírodou a přímo v Pavlíkově vás pak čeká i další vyžití. Například Muzeum historických motocyklů Splněný sen nebo Galerie Anderle, kde jsou vystavena díla místního rodáka, předního českého grafika a malíře Jiřího Anderleho.

Spustit audio