Z rozhledny Vladimíra Menšíka u Hlíny nedaleko Ivančic lze dohlédnout až do Rakouska

9. říjen 2022

Velkou část jižní Moravy lze spatřit z vrcholu rozhledny Vladimíra Menšíka u Hlíny nedaleko Ivančic. A při dobrém počasí se objeví i vrcholky Alp. Dostupná je autem, na kole i pěšky. Díky tomu je vyhledávaným cílem milovníků úchvatných panoramat. Nechybí na ní ani vzpomínky na slavného rodáka z blízkých Ivančic, herce Vladimíra Menšíka.

Nedaleko vrcholu Hlínského kopce v nadmořské výšce 447,5 metru stála od roku 1910 jedna z nejstarších rozhleden v Jihomoravském kraji. Díky tehdejšímu okrašlovacímu spolku. Vydržela do roku 1938, kdy byla zbourána. Přibližně v roce 2000 přišel Klub českých turistů na úřad obce Hlína s myšlenkou tradici rozhledny na tomto místě obnovit. K záměru se přidalo i město Ivančice a společně hledali možnosti, jak nápad zrealizovat.

Už v roce 2001 byl položen základní kámen nové rozhledny věnované Vladimíru Menšíkovi, slavnému rodákovi z nedalekých Ivančic. Byl to právě on, kdo v lesích u Hlíny rád houbařil, a myšlenka dát rozhledně jeho jméno se tak přímo nabízela. Stavební peripetie ale trvaly celých šest let. Slavnostní otevření rozhledny odsunuly až na rok 2007.

Rozhlednu zdobí ptačí budky

Rozhledna má dřevěnou opláštěnou konstrukci s vnitřním schodištěm, je vysoká 23 metrů a k vrcholu vede 109 schodů. Výstup je velmi pohodlný i pro méně zdatné výletníky, protože vždy po několika schodech následuje odpočinková podesta, kde je dost místa i na míjení se s ostatními návštěvníky.

Na stěnách jsou umístěny vitríny s obrázky z kulturního života obce Hlína i vzpomínková tabla na Vladimíra Menšíka. Díky uzavřené konstrukci se nemusí bát ani ti, kteří mívají na otevřených rozhlednách závratě. Na vnějších stěnách je možné si všimnout řady ptačích budek, které sem byly umístěny proto, aby ptactvo nehnízdilo uvnitř věže.

Ptáci rádi hnízdili uvnitř rozhledny. Správci proto budovu opatřili budkami, aby jim umožnili nerušené bydlení vně budovy

Z vyhlídkové plošiny je možné spatřit velkou část jižní Moravy. V nejbližším okolí je to obec Hlína nebo okrajové části Ivančic, jejichž centrum je skryto v údolí. Vzdálenější je pak jaderná elektrárna Dukovany, Slavkovsko, Pavlovské vrchy a za dobrého počasí je možné zahlédnout i pohoří Totes Gebirge a Schneeberg v Alpách. Zábradlí je opatřeno fotopopisky míst pro snazší orientaci v terénu.

Rozhledna je přístupná během letních prázdnin každý den mimo pondělí mezi 10. a 17. hodinou. Na jaře a na podzim je otevřená ve stejný čas pouze o víkendech a svátcích, v zimě pak pouze na vyžádání s ohledem na počasí. K dispozici je také malé hřiště pro děti, mobilní toaleta a několik stolků s lavičkami. Rozhledna je snadno dostupná pěšky, na kole i autem. Malé parkoviště se nachází přímo u areálu.

Spustit audio