Z rozhledny Závist si vychutnáte výhled, kvůli kterému se na vrchu Hradiště usídlili Keltové

10. květen 2022

Na vrcholu Hradiště v Dolních Břežanech byla v prostoru bývalého keltského oppida Závist v prosinci roku 2021 vztyčena zajímavě řešená rozhledna. Z vyhlídkové plošiny vás čeká fantastické panorama a výhled až na severní hranice Česka. Cestu k rozhledně můžete spojit s krásnou procházkou po bývalém slavném keltském oppidu a okolních lesích.

Hradiště Závist bylo největší keltské oppidum v Čechách. Nacházelo na kopcích po obou stranách Břežanského údolí na pravém břehu Vltavy při dnešním jižním okraji Prahy. Jeho pozůstatky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky. Závistské oppidum se rozkládalo na vrchu Hradiště nad soutokem Vltavy a Berounky.

Se svou nadmořskou výškou 391 metrů je vrch nejvyšším bodem a krajinnou dominantou viditelnou například i z pražské Letné. Přitom výškový rozdíl mezi hladinou řeky a vrcholovou partií oppida je až 200 metrů. To vše jsou důvody, proč právě tam byla v prosinci loňského roku postavena zcela nová vyhlídková věž, pojmenovaná po tomto slavném keltském hradišti – rozhledna Závist, jejímž autorem je architekt Martin Rajniš.

Rozhledna postavená na výběžku skály

Pokud se blížíte k vrchu Hradiště z dálky, překvapí vás samotné umístění rozhledny. Je totiž přímo uprostřed. Až se může zdát, že si s tím dal někdo důkladnou práci a celý vrch mnohokrát proměřoval. Centrální umístění je ale spíše náhoda. Bod vztyčení byl vybírán s cílem nepoškodit možné archeologické nálezy. Proto bylo zvoleno místo, kde na povrch vystupuje skalní výstupek.

Rozhledna Závist

Samotná rozhledna pak byla koncipovaná tak, aby se na tento malý prostor vešla. Působí proto velmi subtilně. Je postavená na ploše přibližně tři krát tři metry a ze stran její stabilitu zajišťují silná ocelová táhla. Rozhledna je z dubového a modřínového dřeva, má trojboký tvar a při výstupu po točitém dřevěném schodišti natěsnaném v úzkém tubusu máte pocit, že jste někde ve vývrtce. Stěny tubusu ale umožňují výhled do okolní krajiny, a tak čím výš stoupáte, tím víc se na vrchol těšíte. S každým schodem se vám totiž otevírá krásnější pohled.

Výhled, který si denně dopřávali Keltové

Vyhlídková plošina je ve výšce 24 metrů a díky svému trojúhelníkovému půdorysu a sítím, které jsou umístěny pod zábradlím, připomíná spíš vyhlídkový koš na lodním stožáru. Nad dřevěnou konstrukci pak ční stožár opatřený korouhví a signálním světlem. Na vrchol rozhledny vás zavede 130 schodů, ovšem výhled za tuto námahu stojí.

Ostatně Keltové si toto místo kdysi zvolili právě díky fantastickému rozhledu. Tehdy byl ale vrch Hradiště holý a nabízel tak keltským obyvatelům výhled, který si dnes můžete dopřát pouze po výstupu na rozhlednu. V dáli se krásně rýsují ostré rysy Bezdězu, Ralsko, Krkonoše, Ještěd a Jizerské hory, z druhé strany Brdy, Krušné hory. A samozřejmě České středohoří se svou Milešovkou. Krásný pohled je i na Říp, Vrátenskou horu nebo Kokořínsko.

Pohled dolů na bývalé keltské hradiště

Z rozhledny je nádherný výhled nejen do dálky, ale také na blízké hlavní město i na lesy, které jsou přímo pod vámi. Výlet na rozhlednu proto rozhodně spojte s celodenní procházkou, kdy můžete po místních turistických trasách v krásné přírodě nachodit až 15 kilometrů. A navíc se na informačních tabulích cestou dozvědět víc o tomto slavném keltském hradišti a o životě Keltů.

Spustit audio