Z tří etap stavby rychlodráhy Praha-Kladno je nejdál pražská část

2. prosinec 2002

KLADNO 2. prosince - Ze tří plánovaných etap stavby rychlodráhy Praha - Kladno je zatím nejdále její pražská část. Projekt, počítající s propojením pražského Masarykova nádraží s Dejvicemi a Ruzyní, prochází nyní připomínkovým řízením. Po jeho uzavření v prvním pololetí 2003 bude vydáno územní rozhodnutí a zahájeno stavební řízení. Projekt přitom respektuje většinu připomínek Prahy 6, kterou trať povede. ČTK to sdělil mluvčí Středočeského kraje Petr Husák a mluvčí ministerstva dopravy Ludmila Roubcová.

Rychlodráha má Prahou vést v drážním tělese nynější železnice, bude však elektrifikovaná a rozšířená o druhou kolej. V obvodu Stromovky bude svedena do dvou tunelů a poté znovu vyvedena na povrch. Vstříc požadavkům Prahy 6 vychází projekt v Dejvicích, kde trať znovu skončí v podzemí, a to včetně železniční stanice. V navazujícím úseku mezi Dejvicemi a stanicí Praha - Ruzyně bude vedena povrchově, prakticky ve stopě dnešní železnice, informoval Husák.

Stavba pražské části rychlodráhy dlouhá 11,6 kilometrů bude stát 13,578 miliardy korun. Do této částky však není zahrnut výkup pozemků ani pořízení vlakových souprav. Zatím ve stádiu územně technické studie je příprava druhé etapy rychlodráhy mezi Ruzyní a Kladnem. Odbor regionálního rozvoje krajského úřadu nyní zpracovává žádost na Státní fond dopravní infrastruktury o financování projektové dokumentace. Elektrifikace a přidání druhé koleje na tomto úseku má vyjít na 3,498 miliardy korun, o financování stavby se podělí Středočeský kraj a Státní fond dopravní infrastruktury.

Až třetí etapa rychlodráhy má podle mluvčího řešit dopravní obslužnost letiště. Počítá se stavbou odbočky k letištnímu terminálu s možností dopravy cestujících do centra metropole. Rovněž zde je zpracována pouze územně technická studie, na rozdíl od druhé etapy bez cenové kalkulace. Roubcová minulý týden ČTK řekla, že zahájení první etapy lze očekávat v roce 2004. U dalších etap nejsou termíny stanoveny.

autor: red
Spustit audio