Z vyhlídky Zlatý kůň je vidět na působivý velkolom Čertovy schody i na celý Český kras

21. duben 2023

Český kras je pozoruhodné území plné přírodních krás, skalních masivů, působivých vyhlídek a velkolepých vápencových lomů. Můžete se jím projít podél řeky Berounky nebo naopak vystoupat nahoru na řadu vyhlídkových míst, která vám nabídnou pohled na jednotlivé lokality tohoto území z ptačí perspektivy. O tom všem vyprávěl v pořadu Tady to znám předseda berounské organizace Českého svazu ochránců přírody Emil Šnaidauf.

Procházku jsme tentokrát začali v Tetíně, obci ležící západně od Berouna. Tam je možné projít si dvě naučné stezky, kterým se říká Tetínské vyhlídky. „Jedna vede po vyhlídkách do údolí řeky Berounky, tedy do kaňonu hlubokého sedmdesát metrů. Nabízejí krásné výhledy směrem k Srbsku a také na Beroun a díky členitému terénu i na samotný Tetín. A pak také na oblast zvanou Koda, což je nádherné lesní území, které je dnes národní přírodní rezervací,“ říká Emil Šnaidauf.

Druhou možností je vydat z Berouna podél řeky Berounky směrem na Karlštejn. Tudy vede cyklostezka a zároveň i naučná stezka nazvaná Po stopách českých králů. „Tam uvidíte krásné přírodní scenérie. Tu hlavní část kaňonu tvoří světlé vápencové horniny. Skály, které Berounku v tomto místě lemují, mají svá pojmenování. Jde se třeba kolem Tetínských skal, na kterých stojí kostelík sv. Jana Nepomuckého, jakási dominanta této cesty,“ popisuje ochranář.

Pozoruhodným místem je také lom Alkazar, kde se zastavují pěší turisti, cyklisti, vodáci i horolezci. „Je tam i cvičná lezecká stěna pro úplné začátečníky a pro děti. Trampové kdysi to místo nazvali Alkazar. Kromě toho si ho oblíbili i filmaři. Pamětníci si možná vzpomenou na film Zlatokopové z Arkansasu,“ usmívá se Emil Šnaidauf.

Stezka kolem Velké Ameriky

Od letošního roku by návštěvníkům měla cestu do Českého krasu usnadnit kyvadlová doprava, která bude pravidelně jezdit od nádraží v Karlštejně k lomu Velká Amerika, potom do Svatého Jana pod Skalou, dále do Srbska a pak zase zpátky do Karlštejna.

Emil Šnaidauf, předseda berounské organizace Českého svazu ochránců přírody

Kolem lomu Velká Amerika vznikla navíc nová naučná stezka. „Byl vybudovaný asi dva a půl kilometru dlouhý okruh kolem Velké Ameriky a trestaneckého lomu, kterému se říká Mexiko. Stezku nazvali Český Grand Canyon a Český Mauthausen. V lomu Mexiko v 50. letech pracovali političtí vězni. Stezka má sedm zastavení, jedenáct naučných panelů, jsou tam udělané krásné nové vyhlídky, upravené cesty a buduje se tam větší a lepší parkoviště pro návštěvníky.“

Vyhlídka na Čertovy schody

Úchvatné výhledy nabízí i druhý nejvyšší vrchol Českého krasu – Zlatý kůň. „Celý Český kras odtud máte jako na dlani. Navíc je vidět i celá křivoklátská vrchovina, oblast Zbirožska a dokonce i hřebeny Brd nebo vysílač Cukrák,“ říká ochranář. A je tu i opravdu působivá vyhlídka na velkolom Čertovy schody, ve kterém se stejně jako v celé oblasti těží vápenec. „Lom je rozdělený na dvě části a v té západní, kde pomalu ustává těžba, je možné vidět, jak se tam zpátky vrací příroda. Díky tomu vznikají i nová přírodní prostředí pro řadu rostlin a živočichů, kteří mají toto prostředí rádi.“

Kde se můžete dozvědět víc o těžbě místního kvalitního vápence a co nabídne nově vznikající Dům přírody Českého krasu nedaleko vstupu do Koněpruských jeskyní, zjistíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio