Za co si příští rok v kraji připlatíme? Dražší bude někde vodné i stočné, elektřina i teplo

28. prosinec 2021 11:30

V příštím roce se nevyhneme zdražování. Víc peněz nás bude stát elektřina nebo plyn, připlatíme si ale i za vodné a stočné.

Vodné a stočné zdražuje ve většině středočeských okresů. A to hlavně kvůli vyšším vstupním nákladům, tedy třeba vyšší ceně energie nebo pohonných hmot. Vůbec největší rozdíl čeká zřejmě odběratele v Sedlčanech, cena se tam zvedne zhruba o 30 procent. Za kubík vody tak nově lidé budou platit skoro 109 korun oproti necelým pětaosmdesáti.

Podle starosty Sedlčan Miroslava Hölzela z ODS cenu ovlivní náklady na údržbu vodohospodářské infrastruktury a na čištění odpadních vod. Část jich totiž předčišťovala místní mlékárna a obohacovala vodu o bakterie. Jenže podnik nefunguje už víc než dva roky, proto jsou podle starosty veškeré práce na městu. Zastaralá městská čistička musí mimo jiné bakteriím taky topit, aby pracovaly správně, proto je ten cenový skok tak velký.

V dalších středočeských městech se navýšení cen za vodné a stočné pohybuje zhruba mezi třemi až sedmi procenty. Nižší nárůst zaznamenají třeba v Příbrami, odběratelé tam budou platit 90 korun a 34 haléřů za kubík vody, letos to bylo necelých 88 korun. Zhruba o 6,5 procenta víc zaplatí lidé na Berounsku a Hořovicku, nově tedy 96 korun a 15 haléřů za kubík vody. Cenu o necelých 7 procent pak navýší i Vodárny Kladno-Mělník, takže částka, kterou lidé zaplatí, bude 115 korun a 39 haléřů za kubík.

Teplo dražší až o 80 procent

Kromě cen vody ale porostou i ceny za energie. Například v Novém Strašecí na Rakovnicku. Tam bude cena vyšší o víc než 80 procent. Za jeden gigajoule by tam tak lidé měli platit přes 1117 korun. „Pro představu pokud byste doma za rok spotřebovali skoro 26 gigajoulů, podle stávajícího ceníku byste za rok zaplatili asi 16 tisíc korun, ale podle nového téměř 30 tisíc,“ vysvětluje redaktorka Českého rozhlasu. O změnách se ve městě podle jejích slov zřejmě budou ještě bavit, téma chtějí oživit například někteří opoziční zastupitelé.

V Praze se kromě cen vody změní i sazby za svoz odpadu - na 50 haléřů za litr. Město předpokládá, že se až na dvojnásobek prodraží svoz hlavně velkých kontejnerů na sídlištích. Nově tam ale budou zcela zdarma hnědé popelnice na bioodpad.

autoři: Kristýna Vašíčková , Von
Spustit audio