Za likéry s rodokmenem se vydejte do Jindřichova Hradce. Místní likérka nabízí i ochutnávku

Likérka Hill v Jindřichově Hradci
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Likérka Hill v Jindřichově Hradci

Letos je to přesně sto let, co jistý Albín Hill založil v moravském Brušperku destilérku a začal vyrábět podle vlastních receptur lihoviny, likéry, ale i ovocné šťávy. Na jeho práci navázal jeho syn, jenže pak přišlo znárodnění a všechno bylo jinak. Přesto rodinná firma nakonec překonala nepřízeň chodu dějin a potomci zakladatelů opět vyrábí unikátní nápoje. Tentokrát ale v jihočeském Jindřichově Hradci.

V roce 1920 založil Albín Hill v Brušperku u Ostravy destilérku, která nesla jeho jméno a která se rychle stala prosperujícím podnikem. Podnik pak převzal jeho syn Radomil, jenže přišel vítězný Únor, znárodnění a rodina majitelů musela Brušperk opustit. Radomil Hill se tak dostal na umístěnku do Jindřichova Hradce, kde nastoupil do tamního provozu národního podniku Fruta jako řidič.

Likérka v Jindřichově Hradci má stoletou tradici

Talentovaný likérník se ale časem z dělnického místa vypracoval až na provozního náměstka podniku. K jeho největším pracovním úspěchům patřilo zavedení gigantického kontinuálního kvašení vín, rozjezd průmyslové výroby vaječného likéru a především vytvoření slavné receptury tuzemského rumu s lodičkou, snad nejznámějšího alkoholického nápoje v tehdejším Československu.

Až po listopadu 1989 se Radomilu Hillovi mohl splnit celoživotní sen, totiž obnovit přerušenou výrobu Hill's lihovin ve své vlastní likérce. Jako první soukromý likérník v Československu začal tedy budovat v Jindřichově Hradci likérnický provoz s velkým podílem ruční práce. Z počátku Likérka Hill nabízela jen několik základních typů likérů a lihovin, v krátké době ale své portfolio rozšířila na téměř sto druhů alkoholických nápojů.

Tomáš Hill

Neobvyklou historii však nemá jen rodina Hillových, ale i některé z jejích likérů. Například likér Strážská Černá Paní je inspirován operní divou Emou Destinnovou, která často pobývala na zámku Stráž nedaleko Jindřichova Hradce. V jednom ze svých dopisů z New Yorku se pěvkyně ptá, jestli ve Stráži mají trnky, a dodává, že by stálo za to vyrobit z nich likér. Tři čtvrtě století po odeslání dopisu v likérce Hill splnili její přání a vznikla tak lihovina, která obsahuje všechny tři základní ochucující složky - ovoce, byliny a koření.

Likérku Hill najdete v samém centru Jindřichova Hradce. Je možné si v ní domluvit i exkurzi s ochutnávkami. Bližší informace najdete na webových stránkách manufaktury www.hillsabsinth.cz.