Za luxusní boty i další věci za statisíce, hrazené z rozpočtu strážníků, padly u soudu v Kladně peněžité tresty. Zatím nejsou pravomocné

13. květen 2022 15:15

Kladenský soud dnes nepravomocně uložil bývalému řediteli kladenské městské policie Stanislavu Procházkovi za nedbalou kontrolu faktur, které mu předkládala podřízená, peněžitý trest 72 tisíc korun. Procházkově asistentce Heleně Jeníkové uložil soudce tříletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky za podvod. Nepravdivě uvedla, že je zboží pořízeno pro potřeby městské policie Kladno, řekl při dnešním vyhlášení rozsudku soudce Ondřej Načeradský. 

Jednalo se například o oblečení, boty, elektroniku či kuchyňské potřeby. Státní zástupce oběma obžalovaným navrhoval podmíněné tresty. Ani v případě Jeníkové není zatím verdikt pravomocný.

Škoda způsobená Jeníkovou přesáhla jeden milion korun. Žena, která se už dříve částečně doznala, uzavřela s městem Kladnem dohodu o náhradě škody, dosud zaplatila zhruba 370 tisíc korun. Celkem Kladno uplatňuje škodu zhruba 900 tisíc korun. Podle dnešního rozhodnutí soudu má Jeníková zaplatit peněžitý trest 88 tisíc korun a propadne několik věcí, které se u ní našly, třeba kávovar, varná konvice, několik párů bot či výrobník l

Čtěte také

edu. Po Procházkovi může podle rozsudku město vymáhat v civilním řízení škodu přesahující půl milionu korun.

Soud se zabýval více než 400 fakturami, které dala podle soudu Jeníková Procházkovi k proplacení. Ohledně asi 30 faktur byla obžaloby zproštěna. Procházka podle rozsudku nekontroloval nezbytnost a správnost dokladů. "Porušil povinnosti na úseku hospodaření," řekl dnes soudce. Jeníková dle rozhodnutí soudu faktury předkládala v úmyslu získat věci pro sebe nebo jinou, nezjištěnou osobu.

Jeníková se po poradě se svým obhájcem vzdala práva na odvolání, Procházka a státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. "To rozhodnutí není k mojí spokojenosti," okomentoval verdikt státní zástupce Tibor Skalka. Soud dospěl k závěru, že Procházkovo jednání bylo nedbalostní, ale podle Skalky je důvodné podezření, že mohl jednat úmyslně. 

Kladenský primátor Milan Volf z Volby pro Kladno se už dnes pro Český rozhlas vyjádřil, že město po samotném Procházkovi nic vymáhat nebude. Navíc podle Volfa magistrát při vyčíslování škody došel k jiným číslům. 

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio