Za odměnu jsem si mohla naházet několik metráků uhlí do parní mašiny, říká mladá strojvedoucí Julie Holcová

22. říjen 2020

Strojvedoucí Julii Holcové je 34 let a už téměř 5 let jezdí u Českých drah. Jak sama říká, s technikou v krvi se zřejmě narodila. Její partner je také 'nádražák'. Lokomotivy ovšem neřídí, ale opravuje je. Oba se mašinkám věnují, i když nepracují. Ve volném čase jezdí po místech, kde jsou parní akce nebo třeba úzkorozchodné a ozubnicové železnice. Na tu se byli podívat i ve Švýcarsku. Jejich největší láskou je ale jediná ozubnicová trať v ČR Tanvald – Kořenov.

Strojvedoucí Julie Holcová

Už jako dítě jezdila s tatínkem a dědečkem na železničářské výstavy, akce nebo třeba parní jízdy. Druhou velkou vášní Julie Holcové z Prahy-východ je také vaření a pečení. Když se tedy v dětství rozhodovala, co bude dělat, bylo to těžké rozhodování. Nad laskonkami ale nakonec vyhrály mnohatunové mašiny.

„Vystudovala jsem Střední železniční školu, obor Operátor provozu a ekonomiky dopravy. Pracovala jsem jako konstruktér kolejových vozidel, pak jsem se na půl roku přemístila do amerického Seattlu a tam kontrolovala správnost technických výkresů tramvají,“ popisuje své počáteční železničářské zkušenosti.

Strojvedoucí Julie Holcová

„Když jsem dělala střední školu, často jsem jezdila do železničního muzea v Lužné u Rakovníka, abych tam pomohla s renovací parních mašinek. Ty jsou mojí srdeční záležitostí. Takže jsem např. brousila, natírala… A za odměnu jsem pak mohla při nějaké parní jízdě přikládat do kotle. Pod odborným dohledem jsem si mohla naházet pár metráčků uhlí přímo do srdce parní mašiny. Neskutečný zážitek…,“ usmívá se Julie Holcová.

Dnes nejčastěji řídí CitiElefanty na příměstských linkách v Praze. S Julií Holcovou se tak můžete svézt např. z Prahy do Berouna, Českého Brodu, Benešova nebo Lysé nad Labem. Z lokomotiv má nejraději např. Bardotky, Brejlovce, Šuplíky, Hydry a Panťáky. „Mým velkým snem je řídit ozubnicovou lokomotivu Rakušanku,“ dodává Julie.

Ve volném čase relaxuje tím, že skládá puzzle. Např. s motivem Londýna nebo Holandska. Ze všeho nejraději ale chodí do přírody.

Strojvedoucí Julie Holcová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.