Za výstavou trofejí českých tenistů na pražské hlavní nádraží; vyzpovídali jsme Tomáše Berdycha

7. duben 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Na hlavním nádraží v Praze je výstava cenných trofejí českých tenistů Petry Kvitové a Tomáše Berdycha. Jedná se o vůbec první podobnou akci v České republice. Nemohli jsme u toho chybět. Ve druhém příspěvku jste si poslechli rozhovor s Tomáše Berdychem.

V ČD Centru na pražském hlavním nádraží je vystaveno pět trofejí z nejslavnějších tenisových turnajů a týmových soutěží. Pod jejich ziskem jsou podepsáni především Petra Kvitová a Tomáš Berdych. Výstava trvá do 22. dubna.

Jméno Tomáše Berdycha, nejlepšího českého tenisty současnosti, už v dnešním Region expresu padlo. Jaký ale vůbec vyznavači bílého sportu mají vztah právě k železnici? Usednou někdy do vlaku?


Pozvánky:
Na prohlídku vás zve Výtopna Zdice. Muzeum železniční a silniční historické techniky. Třeba už na neděli 8. dubna, kdy tamní nadšenci otevírají v pořadí již sedmou sezónu. Vypraven bude parní vlak nazvaný Podbrdský velikonoční expres. Ze Zdic vyjede po deváté hodině. Kudy se vydá? Přes Beroun do Zadní Třebáně a odtud pojede známou trempsko-houbařskou lokálkou, přezdívanou také „Liteňka“, do Litně a následně Lochovic a zpět. Celý doprovodný program se ponese v duchu Velikonoc. Pokud právě v tomto termínu návštěvu nestihnete, přijít můžete vždy každý první víkend v měsíci až do října. Od června do září je navíc otevřeno každou neděli, a to od 11 do 15 hodin.

Z pražského branického nádraží vyjíždí v neděli 8. dubna parní vlak na Křivoklát a dojede až do muzea v Lužné u Rakovníka. To je otevřeno u této příležitosti pro návštěvníky od 12 do 16 hodin. Mimochodem, pokud právě expozice v Lužné patří k místům, které rádi navštěvujete, vězte, že první parní víkend se chystá na 12. a 13. května. Chystá se, mimo jiných akcí, Dětský den v železničním muzeu, výlet k Berounce a za skleněným sklonem, cesta parním vlakem na Kounovské kamenné řády a mnoho dalších akcí.

Klub železničních cestovatelů vás pro změnu zve na 14. dubna, kdy se na pražském hlavním nádraží uskuteční výměnné setkání. To v kulturním sále. Nabízet se budou především publikace, brožury, jízdní řády, předpisy, modely a další předměty s nejen železniční tématikou.


Na co se můžete těšit v některém z příštích vydání? Třeba na jízdu Křivoklátským expresem, projížďku Boleslavským motoráčkem nebo na pozvánku do muzea v Lužné u Rakovníka. A samozřejmě své tipy můžete nabídnout i vy. Je to jednoduché. Stačí se ozvat na e-mailovou adresu pavel.petr@rozhlas.cz.

autor: Pavel Petr
Spustit audio