Zábojovi a Kubákovi tkalci, ti umějí tkát malíčky i palci!

10. prosinec 2022

Dva rody, dvojí mistři tkalci, dvojí krásné a hřejivé výrobky a dva folklorní výlety v jednom: jeden nad Brněnsko, ke Kunštátu; a druhý na Jindřichohradecko, do Strmilova.

První zastávka nás čekala na Moravě, v místech, která v 15. století v dobách největší slávy patřila Jiřímu z Poděbrad. Však si také přídomek ‚z Kunštátu‘ přidal i do jména.

Na Kunštátsku se dařilo především hrnčířství a tkalcovství, a na to navázala rodina Zábojových se svými krásnými ručně tkanými vlněnými koberci. Žijí v Sebranicích, a kdyby pan Luboš nedokázal své choti Zdeňce před lety postavit stavy, prastaré řemeslo by možná zaniklo. Dnes umí koberce utkat celá Zábojových rodina a paní Zdeňka je laureátka titulu „Nositelka tradice lidových řemesel“.

A další nositelé tohoto titulu, který těm nejlepším lidovým umělcům uděluje Ministerstvo kultury ČR, žijí ve Strmilově u Jindřichova Hradce. Tkalcovské řemeslo se v rodu Kubáků dědí po meči už od roku 1870 a proslulé jsou především jejich hutné a teplé ovčí přikrývky a deky.

Otec a syn Zdeněk a Filip Kubákovi ale dokážou vyrobit i ponča, tašky, přehozy, polštáře, povlečení a prostírání z dalších přírodních materiálů. Díky svému kreativnímu přístupu vyhráli v roce 2021 v soutěži Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku. Do obou unikátních tkalcovských dílen se za zvuků Brněnských gajdošů, BROLNu a Plzeňského lidového souboru vydala Markéta Ševčíková.

Spustit audio