Začal prodej vánočních kaprů a na kontroly hned vyrazili také inspektoři Státní veterinární správy

21. prosinec 2022 16:00

Inspektoři Státní veterinární správy dohlížejí na prodej vánočních kaprů. Ten už začal po celém Česku. U prodejců v Praze inspektoři kontrolují dodržování pravidel prodeje, hygienu i způsob usmrcení ryb. Na kontroly s nimi vyrazila i reportérka Karolína Burdová.

Inspektoři si při kontrole od prodejců vyžádali občanské průkazy i doklady o posledním sádkování ryb.

"Dnes vidíme, že ryby mají dostatek místa, pohybují se, jsou rozprostřeny volně v celé ploše toho dna. Z kádě nevyskakuji, jsou klidné, neshromažďují se u zdroje kyslíku, jsou spíše u dna. Jsou, myslím si, moc pěkné, bez poranění, bez jakýchkoliv známek dušení nebo nějaké nepohody," popisuje Kateřina Březinová, ředitelka odboru veterinární hygieny.

Dohlíží zároveň i na čistotu stánků a prodejců.

Prodej kaprů

"Tady v Praze se nejčastěji potkáme s tím, že ryby jsou naskladněny do kádí někdy zbytečně najednou a dojde k nějakému nárazovému přeplnění těch kádí. To musí rybáři okamžitě řešit přesazením do jiné kádě, dopuštěním vody a přidáním okysličování," doplňuje inspektorka.

A na co by si ale měli dát pozor při nákupu kapra přímo zákazníci? To už vysvětluje Martin Jánošík, ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat.

"Určitě si musí všímat stavu ryb, jestli nejsou moc potlučené. Ryby určitě nemají být v kádi leklé. Musí ve vodě plavat ve správné poloze. Když je na boku nebo už břichem nahoru, tak je to samozřejmě špatně."

Letos, stejně jako loni, inspektoři obejdou při kontrolách do 23. prosince stovky stánků. V celém Česku je více než 3 000 prodejních míst kaprů.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio