Začala oprava dilatace na Radotínském mostě. Během prací se bude postupně měnit dopravní režim

12. duben 2023 09:39

Možná jste si všimli, že už o víkendu silničáři rozmístili na Pražském okruhu omezení. Mezi tunely na Radotínském mostě právě začali opravovat poškozenou dilatační spáru, která tam řidiče trápí už od konce loňského roku. Zahájení oprav přihlížel i reportér Tomáš Maleček.

Jde o jedno z nejfrekventovanějších míst české dálniční sítě, v některé dny po Radotínském mostě projede víc než 100 tisíc vozidel, z toho 15 tisíc kamionů. A právě to je podle silničářů důvod, proč dilatace tak brzo popraskala. Její životnost by se normálně měla pohybovat kolem dvaceti let.

Čtěte také

Dělníci začali demontáží havarované části, ocelového krytu, který zpomaloval dopravu ve směru od plzeňské k brněnské dálnici. Jak budou opravy pokračovat, vysvětluje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl:

„V tuto chvíli vyměňujeme dilataci na jedné čtvrtině celé šíře dálnice. V okamžiku, kdy to tady uděláme, tak se posuneme o další čtvrtinu dál a přeorganizujeme ten dopravní režim. V následujících necelých třech týdnech, možná to budou dva týdny, se bude po etapách měnit dopravní režim. Je třeba, aby tady řidiči neustále jezdili s maximální pozorností.“

Podle Rýdla není možné poškozenou dilataci opravovat třeba během nočních omezeních, na to jsou práce příliš náročné.

Řidiči jezdí ve dvou jízdních pruzích v obou směrech a tak to bude po celou dobu oprav. Místem se projíždí rychlostí 60 kilometrů v hodině, ve směru od plzeňské dálnice se už v tunelu tvoří zejména ve špičkách dlouhé kolony. Do konce dubna ale bude podle silničářů hotovo. Oprava vyjde přibližně na 17 milionů korun.

autoři: Tomáš Maleček ,
Spustit audio

Související