Začala přestavba křižovatky na D7 u Kněževsi. Získá chybějící odbočovací a připojovací pruhy

21. březen 2023 10:04

Silničáři pokračují s postupným rozšiřováním nájezdů a připojovacích pruhů na dálnici D7. Tentokrát začali s přestavbou křižovatky u Kněževsi u Prahy. Než dálnici v místě rozšíří, musí zbourat původní mosty. Na místě natáčela reportérka Karolína Burdová.

„Ty mosty půjdou postupně dolů a postavíme dva samostatné, souběžné, plnohodnotné dálniční mosty, které už budou mít kapacitu tři jízdní pruhy pro každý směr.“

Čtěte také

Denně tu podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla projede více než 35 tisíc aut. Řidičů se ale práce příliš nedotknou. Budou i nadále jezdit v obou jízdních pruzích, pouze si přibrzdí na rychlost 80 km/h. Za dva týdny tu ale silničáři zavřou nájezdy na dálnici.

„Na zhruba čtyři měsíce se zavře pravá strana křižovatky, to znamená sjezd směrem od Prahy a nájezd směrem na Slaný. A bude se stavět rozšíření toho pravého mostu. Až se to dodělá, tak na další čtyři měsíce se uzavře zase ta druhá půlka křižovatky a zbourá se most směrem do Prahy," popisuje hlavní inženýr stavby Eduard Binko.

Přestavba za víc než 100 milionů korun bude hotová do Vánoc. Ředitelství silnic a dálnic plánuje rozšiřování i jiných křižovatek v okolí Prahy, potvrzuje Jan Rýdl:

„Tato stavba nás zásadním způsobem přibližuje k plánu, který máme, a to je rozšíření a zkapacitnění dálnice právě na dojezdu na Pražský okruh. Týká se to především tady D7. Týká se to ale i D8 od Teplic, D5 od Plzně, D10 od Mladé Boleslavi a Turnova a D11 od Hradce Králové, v tuto chvíli vlastně už od Jaroměře." 

S tím ale začnou silničáři nejdříve v roce 2026.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio

Související