Záchranáři ošetřili na táboře na Berounsku 23 dětí se zažívacími potížemi

11. srpen 2021, aktualizováno

Záchranáři na dětském táboře u Mrtníku na Berounsku ošetřili v úterý večer 23 dětí se zažívacími potížemi. Středočeským záchranářům pomáhaly i posádky z jiných krajů. Sanitky děti po ošetření rozvezly do nemocnic napříč kraji, řekla ČTK mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová.

Kromě středočeských záchranářů zasahovali na Berounsku také jejich kolegové z Plzeňského kraje, vzlétl sem i vrtulník, z Prahy vyjel speciální velkokapacitní vůz pro mimořádné události Atego. Záchranáři vyhlásili stav hromadného postižení osob.

"Ošetřili jsme a dále transportovali 23 dětí, všechny se zažívacími obtížemi, nicméně ve stabilizovaném stavu. Transportovali jsme je do okolních nemocnic napříč kraji, jezdili jsme Rokycany, Hořovice, Motol," řekla Homolová.

Zažívací potíže dětí způsobilo pravděpodobně špatně upravené jídlo. Nejspíš večeře. Českému rozhlasu to řekla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. Podle ní byla u dětí zjištěná s největší pravděpodobností toxikoza z jídla. Nemoc způsobuje nevolnost a například křeče v břiše. Hygienici tábor uzavřít nemuseli.

Šest dětí skončilo v Hořovické nemocnici, všechny už ale lékaři propustili.

autor: Markéta Šulejová | zdroj: ČTK
Spustit audio