Záchranná stanice pro zvířata u Vlašimi otevřela novou ordinaci

21. říjen 2011

Novou veterinární ordinaci pro zvířecí pacienty otevřela záchranná stanice pro zvířata Českého svazu ochránců přírody Vlašim.

Součástí ordinace je také operační sál. Zvířecí léčebna, která se nedávno přestěhovala do nových prostor poblíž Pavlovic na Vlašimsku, pomáhá při záchraně zvířat z volné přírody a moderní veterinární ordinace je její nezbytnou součástí v péči, diagnostice a ošetření přijatých zraněných ptáků a savců.

„Veterinární ordinace s operačním sálem výrazně zkvalitní péči o zraněná zvířata, a to především vyloučením nutnosti přepravy zvířat k ošetření. Dále se tak veterinární péče značně urychlí a budeme moci lépe operativně řešit náhlé zdravotní komplikace léčených zvířat a jejich pravidelné veterinární kontroly,“ řekla vedoucí stanice Michala Musilová a doplnila, že záchranná stanice ČSOP Vlašim kromě nové ordinace má i svého stálého veterináře.

Veterinářka Martina Vondráčková

Posilou týmu pracovníků záchranné stanice se tak stala Martina Vondráčková, která dlouhodobě vykonávala praxi na univerzitní veterinární klinice v Brně. „Nejčastěji ošetřujeme volně žijící zvířata, přičemž asi největší procento pacientů tvoří ptáci, především dravci, potom labutě, čápi a další vodní ptáci. Často se k nám dostávají srny a teď před zimou hlavně ježci,“ uvedla.

Ošetřovatel Petr Vach s pacientem,  vzadu rozletová voliéra

Jak je to s odchytem a léčením exotických zvířat z chovů soukromých majitelů prozradil další z pracovníků záchranné stanice Českého svazu ochránců přírody Vlašim Petr Vach: „Nemáme povinnosti exotická zvířata odchytávat a ani to neděláme. Staráme se o volně žijící živočichy vyskytující se v České republice. Na odchyt exotických druhů jsou specializované odchytové služby zoologické zahrady a městská policie. Co se týče papoušků odbor životního prostředí. Rozhodně nebudeme riskovat naše životy například u odchytu nebo léčení pumy.“

Až dosud stanice úzce spolupracovala s veterinární klinikou v Benešově, po otevření nové veterinární ordinace a přijetí vlastní lékařky se podstatně zkrátí doba k ošetření a zvířata nejsou stresována převozem. Projekt výstavby léčebné části stanice, která se letos přestěhovala do nových prostor za město, finančně podpořil z Operačního programu Životní prostředí Středočeský kraj a město Vlašim.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio