Žáci Středního odborného učiliště Škoda Auto v Mladé Boleslavi dokončují auto nazvané Škoda Afriq

18. březen 2022 10:00

Škoda Afriq je název nového sportovního auta, které ale s největší pravděpodobností nikdy na závodní trati ani na silnici neuvidíte. Jde totiž o takzvaný žákovský vůz, který už tradičně navrhli a téměř i kompletně vyrobili studenti automobilového odborného učiliště v Mladé Boleslavi.

Řada prvků v interiéru nového auta pochází třeba ze závodního speciálu Fabia Rally2 evo, motor nebo nápravy jsou pak z dalších vyráběných modelů. Prezentovat tento nablýskaný stroj budou studenti na jaře. Reportérovi Radku Duchoňovi ho ukázali už teď.

Žáci Středního odborného učiliště dosáhli důležitého milníku ve vývoji vozu ŠKODA AFRIQ

"Je to auto do domácnosti předělané tak, aby mohlo jet nějaký závod. Odebrali jsme zbytečnosti, které by přidávaly hmotu, aby auto bylo co nejlehčí a mohlo mít tím pádem lepší akceleraci," popisuje nové auto student Matyáš.

"Nejdřív samozřejmě musí vzniknout nějaký návrh, nějaká myšlenka. Ta se musí přenést na papír a podle toho se ta karoserie tvaruje, upravuje a předělává se interier," doplňuje Matáše studentka Adéla.

Studenti se shodují na tom, že jimi vytvořené auto by mohlo vyhrávat závody.

Proč se auto jmenuje Afriq a je možné, že se někdy bude vyrábět sériově? To se dozvíte v reportáži od Zdeňka Stanke, vedoucího projektu a učitele odborného výcviku.

Žáci Středního odborného učiliště dosáhli důležitého milníku ve vývoji vozu ŠKODA AFRIQ
autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroj: ŠKODA AUTO a.s.
Spustit audio