Začínající zánět dutin nejlépe zažehnáte suchým teplem

8. únor 2023

Vleky na horách jsou díky sněhové nadílce doslova obležené a zasněžené vrcholky lákají k výletům. Pokud ale vyjedete po delší době na hory, můžete se vrátit s velkou rýmou nebo bolestí hlavy. Zkrátka ve snaze si jeden den co nejvíce užít, to přeženete. Běžná rýma pravděpodobně sama odejde. Začínající zánět dutin ale rozhodně nepodceňujte.

Při jednodenní návštěvě zasněžených hor, kdy si nedáte dost času na pozvolnou aklimatizaci a nejste na chladný horský vzduch zvyklí, si můžete místo posílení kondice naopak zdravotně přitížit. Pokud se vrátíte domů s rýmou, pravděpodobně sama odejde a příště už budete opatrnější.

Jak ale postupovat, když se problémy s rýmou vlečou a vám se nedaří se uzdravit? Musíte především zbystřit, pokud je rýma zaražená, máte stále ucpaný nos a plné dutiny a rýma nechce ven. Tady může velmi pomoci jeden „babský recept“. Napustíte teplou vodu do umyvadla, ponoříte do ní ruce až nad lokty a necháte je prohřát. Rýma se většinou do několika minut spustí a postiženému se uleví. Pokud ale bolí stále hlava, především v čele nebo pod očima, může začínat zánět dutin a to je velmi nepříjemné.

Nastydlé dutiny potřebují teplo

Zánět dutin poznáte jednoduchým způsobem – když se předkloníte a máte pocit, že vám praskne hlava, všechno se „navalilo“ do čela. Tady je nejdůležitější, aby dutiny nezastydly. Záněty dutin totiž nejčastěji začínají, když někde prostydnete.

Stačí, aby vám foukal studený vítr nebo studená klimatizace na hlavu, a problém je na světě. Pokud byste dutiny nechaly dále v chladu, může dojít až k tomu, že v nich udělá absces nebo tzv. „hladinka“ a je pak nutné problém řešit operativně sekáním, což je opravdu velmi nepříjemné.

Čelenka jako léčba i módní doplněk

Je dobré udělat si „indiánskou čelenku“ ze starého šátku, uvázat si jí na čelo a nosit jí stále – venku i doma. Většinou se zastydlá rýma postupně uvolní a přijde úleva. Ideální je použít jako čelenku kus kožešiny nebo si jí uplést ze zbytků vlny. Právě toto suché teplo je ideální.

Rozhodně není vhodné na prohřátí používat například „infralampu“. To může být naopak až druhý extrém. Teplo z infralampy může být až moc intenzivní a zánět se pak rozjede ještě více. Opatrně také v případě inhalací. Mohou mít podobný efekt, kdy se zánět dostane ještě naopak hlouběji do dutin.

Poslední záchranou jsou antibiotika

Pokud by problémy pokračovaly a navíc se objevila i teplota, je určitě na místě kontaktovat praktického lékaře. Většinou se pak předepíší kapky do nosu a antibiotika. Právě proto, aby se předešlo nepříjemným komplikacím.

Ovšem samotné kapky stoprocentním pomocníkem být nemusí. Často pouze protečou nosním průduchem do nosohltanu. Při zánětu nosních dutin totiž zduří jejich sliznice, takže se do nich malých průduchem nosní kapky ani nedostanou. Při vážnějších potížích je na místě zajít ihned na oddělení ORL, kde má lékař k dispozici i speciální přístroje na vyšetření dutin.

Spustit audio